portraita

..Οι  γιορτές του Δωδεκαημέρου
..

Μπαίνοντας η Πρωτοχρονιά, τα μεσάνυχτα οι άνδρες είχαν το έθιμο να βγαίνουν από το καλύβι και να πυροβολούν στον αέρα. Μ’ αυτό τον τρόπο ¨Βασίλευαν τα Τφέκια¨. Οι γυναίκες έφκιαναν την Βασιλόκλουρα δηλαδή την κουλούρα του Αη Βασίλη, τη νύχτα ξημερώνοντας Πρωτοχρονιά. 

Την Βασιλόκλουρα την έτριβαν μέσα σ’ένα μεγάλο ταψί σε χαψιές (μπουκιές). Ξεχωριστά σ’ ένα τηγάνι έλιωναν φρέσκο βούτυρο, μέσα στο οποίο πρόσθεταν κομμάτια τυρί. Αφού το ανακάτευαν και το ζεματούσαν στην φωτιά το έριχναν πάνω στην τριμμένη βασιλόκλουρα. Πρόσθεταν επιπλέον και ζάχαρη και το ξανά ανακάτευαν.

Έτσι έφτιαχναν τη ¨Μπουκβάλα¨ την οποία τοποθετούσαν στην μέση της τάβλας. Μέσα στην Μπουκβάλα την ώρα που την ανακάτευαν έριχναν ένα νόμισμα, (οι παραλήδες μια χρυσή λίρα, οι φτωχότεροι ένα ασημένιο νόμισμα), ένα κλωνάρι σε στεφανάκι που συμβόλιζε το μαντρί, άλλα κλωναράκια και αλλά σημάδια που συμβόλιζαν τα πρόβατα, τα άλογα, το καλύβι και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία από το βιός του καθενός. 

Αφού καθόταν όλη η οικογένεια γύρω από την τάβλα που ήταν το ταψί με τη ¨Μπουκβάλα¨ έκαναν τον σταυρό τους και ο πατέρας, αφού τη σταύρωνε, χώριζε το μερίδιο κάθε ατόμου. Έτσι το πρωί της Πρωτοχρονιάς έτρωγαν την Μπουκβάλα και ο κάθε ένας έπαιρνε τις ευχές των υπόλοιπων για το τυχερό του.