portraita

Σαν απ΄ αέρα κρίση…


Ο νέος δίσκος του Σπύρου Γιαννιού


Πατήσαν το Ξηρόμερο

● ● 

Όπως μετά από έναν βαρύ χειμώνα, ξεπροβάλλει μέσα στο χιόνι στα ψηλά βουνά ένα άγριο κυκλάμινο, προαναγγέλλοντας τον ερχομό της Άνοιξης, έτσι κι  εμείς έχουμε ανάγκη να ξεπροβάλλει η ελπίδα και η βεβαιότητα ότι δεν θα παραιτηθούμε από τις χαρές της ζωής.

Στο πνεύμα αυτό καλωσορίζουμε και τη νέα δισκογραφική δουλειά του Σπύρου Γιαννιού, με τίτλο ΄΄Σαν απ΄ αέρα κρίση΄΄. Ο Σπύρος, αγαπητός φίλος, τραγουδιστής και χοροδιδάσκαλος παραδοσιακών Σαρακατσάνικων χορών, εδώ και πολλά χρόνια διακρίνεται με επιτυχία για το πολύπλευρο έργο του και την προσφορά του.  

Με τον Σπύρο γνωριστήκαμε πριν πολλά χρόνια όταν ήταν ο Δάσκαλος μας στο χορευτικό των ενηλίκων του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ελευθερίου – Κορδελιού ΄΄ο Σταυραετός΄΄ και διαμορφώσαμε μία εξαιρετική σχέση φιλίας και εκτίμησης. Αυτό που με εντυπωσίασε εξ αρχής ήταν η αγάπη του για τη Σαρακατσάνικη παράδοση, η συγκροτημένη σκέψη του και η μεθοδικότητα στη διδασκαλία του. Με τον καιρό διαπίστωσα πως όλα αυτά δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα της ενσυνείδητης αντίληψης του ότι η παράδοση δεν είναι αναπαραγωγή, αλλά έρευνα και δημιουργία. Ερευνητής ο ίδιος και γνώστης της Σαρακατσάνικης ιστορίας και μουσικής παράδοσης, επιλέγει αυστηρά τη θεματολογία των τραγουδιών και τα παρουσιάζει με ένα ιδιαίτερο τρόπο και συναίσθημα. 

Επί πλέον, στον δίσκο αυτό η συμμετοχή της Κατερίνας Μπόνια και της Γιώτας Γρίβα, καθώς και εξαίρετων μουσικών, προσδίδει ιδιαίτερη αξία στο δισκογραφικό αυτό εγχείρημα, που είναι σίγουρο ότι θα κατακτήσει μία  περίοπτη θέση.

Καλοτάξιδο φίλε Σπύρο !!
Γιώργος Κολοβός






Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΥΛΩΝΑ

Σέ ποχές πο εναι δύνατον νά λειτουργήσουν ο διαδικασίες γιά νώνυμη λαϊκή δημιουργία μφανίζεται «πώνυμος καλλιτέχνης» - προϊόν ξελιγμένων κοινωνιν - πο λειτουργεί σέ ντελώς διαφορετικό επίπεδο π’ ,τι παλιότερος λαϊκός μότεχνός του. Ατό πο παλιότερα δημιουργούσε ίδιος λαός γιά δική του κατανάλωση, σήμερα τό προσφέρει κάποιος λλος τοιμο. μόνη δυνατότητα πο χει - ν τήν χει κί ατή - εναι ν’ ποδεχθή ή νά απορρίψει τό προσφερόμενο. ντιλαμβάνεστε ,τι δώ, ννοώ τά χιλιάδες «ψετοτράγουδα» πο κυκλοφορούν ς «σύγχρονα δημοτικά τραγούδια».

μως, στήν σημερινή ποχή πο συρμός τής φανίζει καί ξαφανίζει ,τι παραδοσιακό λληνικό ρχεται δια (μέ κεφαλαίο τό Ι) παράδοση μέ τά θνικά μας τραγούδια, τά πό αώνων ριζωμένα στήν ποσυνειδησιακή μάς πειθώ «διά στόματος» διαίτερα καταλλήλων γνήσιων κφραστών της
καί μάς «φωνάζει» - ς τό π τσι - ν’ ντισταθούμε σ’ ατόν τόν συρμό τής ποχής, πενθυμίζοντας τήν δύναμη πο μάς ξασφαλίζει πανάρχαια πολιτιστική μάς καταβολή.

ς «γκυρα λπίδος» φτασε στά χέρια μού το πόνημα τού Σαρακατσάνου καθηγητή Γυμναστικής γωγής Σπύρου Γιαννιού ρευνητή καί ερμηνευτή τής μουσικής παράδοσης το κοινωνικού βίου τς φυλής του. Τά τραγούδια πο διος ρμηνεύει ποπνέουν τήν γνήσια μορφή τής πρόσωπης
δημιουργίας τν Σαρακατσαναίων, πως ατή καταγράφηκε αώνες πρίν πό τούς διους, πέρα πό προχειρότητες καί παραποιήσεις.

Εχομαι στόν Σπύρο Γιαννιό νά συνεχίζει νά τονώνει τσι, τήν θνική μας μνήμη.

Παναγιώτης Μυλωνάς
Μουσικολόγος - Λαογράφος ΕΡΤ







Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΙΟΥ ΤΡΑΚΑ


Το Studio Φωνόγραφος δημιουργήθηκε από την ανάγκη καταγραφής ψηφιακών δίσκων για την διάσωση της παραδοσιακής μουσικής. Βρίσκεται στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής και επανδρώθηκε με περίσσιο μεράκι αλλά και σύγχρονες ηχητικές μελέτες. Φιλοξένησε πολλούς καταξιωμένους αλλά και ταλαντούχους νέους δημιουργούς και ερμηνευτές, διευρύνωντας τις δραστηριότητές του σε όλα τα είδη μουσικής, φτάνοντας σήμερα να είναι ένας σύγχρονος χώρος μουσικής δημιουργίας. Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός του, η πολύχρονη εμπειρία και η ποιότητα των υπηρεσιών, αποτελούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την αξιοποίηση και την υποστήριξη της δουλειάς των καλλιτεχνών που μας εμπιστεύονται.

Ένας από αυτούς είναι ο ερμηνευτής Σπύρος Γιαννιός. Ένας αυθεντικός εκφραστής της μουσικής παράδοσης των Σαρακατσάνων. Η συνεργασία μας έχει ζυμωθεί μέσα από αμέτρητες ώρες ηχογραφήσεων στο πέρασμα των χρόνων, συμπράττοντας με πολύ σημαντικούς μουσικούς στο χώρο της παράδοσης και αφήνοντας προίκα ήδη δυο πολύ αξιόλογες δισκογραφικές δουλειές. Βαδίζοντας σε αυτό το ήδη πρόσφορο έδαφος, ένιωσα την ανάγκη να τολμήσω, σε πείσμα των καιρών, και να επιμεληθώ την νέα παραγωγή του Σπύρου, που συνδυάζει την αυθεντικότητα μέσα από δεξιοτεχνικά παιξίματα και σύγχρονο ήχο.

Έτσι, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάζω τη νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Σαν απ' αέρα κρίση».

Καλή ακρόαση!
Αστέριος Τράκας





Ο αέρας θα σας ταξιδέψει

Φυσάει απ’ τον παλιό καιρό τούτος ο άνεμος και μας «κρένει».

Εδώ, ανάμεσά μας ακουμπά τα χέρια του πάνω στα όργανα και στις φωνές, ζυμώνοντας τη μνήμη μας. Λιγοστέψτε τις ανάσες σας ν' ακουρμαστείτε τους εξαιρετικούς μουσικούς και ο αέρας θα σας ταξιδέψει...

Η θεματολογία των τραγουδιών, εμπνευσμένη από την λαϊκή ποίηση, σας καλεί ν’ αποκριθείτε στο κάλεσμα, στην αγάπη, στη χαρά και στη λύπη δηλαδή στην ίδια τη ζωή.

Η συμμετοχή της Γιώτας Γρίβα και της Κατερίνας Μπόνια καθώς επίσης και η πένα του γνωστού λαογράφου - μουσικολόγου Παναγιώτη Μυλωνά δίνουν τη δική τους αξία σ’ αυτή τη δισκογραφική δημιουργία.

Εύχομαι τα τραγούδια αυτά - γνωστά και άγνωστα - να τα κάνετε δικά σας, εστιάζοντας σ’ αυτό που θα «κρίνει» στο συναίσθημα και στις θύμισές σας. Ευχαριστώ θερμά όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν με τον τρόπο τους στην ολοκλήρωση της συγκεκριμένης μουσικής συλλογής.

Καλή ακρόαση
Σπύρος Γιαννιός







στην οικογένειά μου!

Ευχαριστώ από καρδιάς τους φίλους μου επιχειρηματίες, Γιώργο Μπράτσα, Δημήτρη Πιστόλα, Σπύρο Μπουρλή, Μιχάλη Μπεζίκογλου, Νίκο Κίσσα, Γιάννη Ξενοχρήστου και τη φίλη μου Γιούλη Σουλτουγιάννη που συνέδραμαν οικονονικά ώστε να εκδοθεί ο συγκεκριμένος μουσικός δίσκος.
Μάρτιος 2020


● ● 



Ο Σπύρος Γιαννιός γεννήθηκε στη Λακκιά Βασιλικών Θεσσαλονίκης το 1967 από Σαρακατσάνους γεωκτηνοτρόφους γονείς. Από τα εφηβικά του χρόνια ασχολήθηκε συστηματικά με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το άθλημα της κωπηλασίας. Επί σειρά ετών (1988,89,90) διακρίθηκε ως πρωταθλητής Ελλάδος στο αγώνισμα της τετρακώπου άνευ ελαφρών βαρών. Στο ίδιο αγώνισμα, συμμετέχοντας στην ομάδα της Εθνικής Ελλάδος, κατέλαβε την 7η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων (11. Match des Seniors Hamburg 1986) στο Αμβούργο της Γερμανίας. 

Το 1991 τελείωσε τα ΤΕΦΑΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε το πτυχίο του, με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς. Από φοιτητής ασχολήθηκε επαγγελματικά με την έρευνα και την εκμάθηση των ελληνικών παραδοσιακών χορών σε πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους. Είναι ενεργό μέλος του συλλόγου γυμναστών με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς με συμμετοχή στη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων. Στις 21/09 2019 ήταν εισηγητής, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγου Σαρακατσαναίων, στη διημερίδα που οργανώθηκε με θέμα «Σαρακατσάνικοι χοροί - διδασκαλία και παρουσίαση».

Από το 1995 και για 15 συνεχόμενα έτη ήταν επιστημονικός συνεργάτης και χοροδιδάσκαλος στο δήμο Θεσσαλονίκης, για τη διάσωση, την έρευνα και την εκμάθηση των παραδοσιακών χορών. Την περίοδο αυτή αρχίζει η συστηματική ενασχόλησή του με το τραγούδι με εμφανίσεις σε σημαντικές εκδηλώσεις όπως στο Μέγαρο Μουσικής, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Το ταξίδι για την ηχογράφηση άρχισε το 2007 με το πρώτο CD με τίτλο «Σαρακατσάνικος ν’χος» με την ορχήστρα του Σαρακατσάνου Κώστα Ζαραλή. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ένα διπλό CD με 40 Σαρακατσάνικα και γραμμοφωνήσια τραγούδια με τίτλο «Μουσική τραγούδι και χορό με τον Σπύρο το Γιαννιό» με την ορχήστρα του Νίκου Τζουκόπουλου. Το 2013 συνεχίζοντας το δισκογραφικό ταξίδι ηχογραφεί το CD «ακουρμαστείτε μνήμες…» με κλαρίνο τον Γρηγόρη Καψάλη και τον Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο, καθώς και την φιλική συμμετοχή του ερμηνευτή Σταύρου Μπόνια.

Σήμερα ζει στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης και εργάζεται από το 1996 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγητής. Είναι παντρεμένος και πατέρας πέντε (5) παιδιών.




Τηλέφωνο επικοινωνίας : 6977142474

E-mail : gianniosspyros@gmail.com