portraita

ΟΙ ΜΑΛΟΓΙΑΝΝΑΙΟΙ

Ιστορικά στοιχεία – Μετακινήσεις - Γενεαλογικό δένδρο


  του Κωνσταντίνου Γ. Μαλογιάννη 

.Θεώρησα χρέος μου, στη μνήμη των προγόνων μου, αλλά ιδιαίτερα στους νεώτερους και περισσότερο από όλους στα παιδιά μας, να ασχοληθώ και να προσπαθήσω όσο γίνεται καλύτερα να καταγράψω το γενεαλογικό δένδρο των Μαλογιανναίων. 

Πηγές μου είναι τα λίγα προσωπικά βιώματα, οι ιστορίες των γονιών μου, των συγγενικών προσώπων και φυσικά κάποια γραπτά κείμενα τα οποία βρήκα. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση, σε νεαρή ηλικία, όσες φορές τύχαινε να παρευρεθώ σε οικογενειακές συζητήσεις με μεγαλύτερους, ήταν το θέμα ή εάν θέλετε τα θέματα με τα οποία καταπιάνονταν. 

Ο περισσότερος χρόνος ήταν αφιερωμένος σε συζητήσεις για συγγενικές οικογένειες ή μη. Σε ποια βουνά πήγαιναν τα καλοκαίρια και αντίστοιχα τον χειμώνα σε ποιον τόπο ξεχείμαζαν. Τι κοπάδια είχαν ο καθένας, τι πρότα φύλαγε ο καθένας, ποιοι ήταν ΄΄συντρόφοι΄΄, ποιες οικογένειες ήταν μαζί. Επίσης συζητούσαν ποιανού παιδί ήταν αυτός, από ποια οικογένεια ήταν η γυναίκα του, τι οικογένεια είχε, εάν είχε μόνο παιδιά (αγόρια), ή αν είχε και κορίτσια. Ωρες ολόκληρες τους απασχολούσαν αυτά κυρίως τα θέματα. Για την ακρίβεια τους ήταν ευχάριστες αυτές οι συζητήσεις.

 Επίσης μου έκανε εντύπωση, σε αρκετές Σαρακατσάνικες οικογένειες, οι συχνές θα έλεγα αλλαγές των επωνύμων για διάφορους λόγους. Όλα αυτά τα ακούσματα και σε μικρότερο βαθμό τα βιώματα, προσπάθησα να τα δώ και να τα καταγράψω αρχίζοντας με την δική μας οικογένεια των Μαλογιανναίων. Ποιο συγκεκριμένα αναζήτησα τα εξής: Από πού ήρθαν και εγκαταστάθηκαν κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία, πότε ήρθαν και εάν στο πέρασμα του χρόνου διατήρησαν το σημερινό τους επώνυμο.

Η αλήθεια είναι ότι η προσπάθεια αυτή δεν είναι εύκολη και απαιτεί κόπο και χρόνο, όμως μπορώ να πώ με βεβαιότητα ότι τίποτε από τα δύο δεν πήγε χαμένο.

Αυτή η προσπάθεια σύνταξης του γενεαλογικού δένδρου των Μαλογιανναίων, έπρεπε να είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Νομίζω ότι άργησα, γιατί δυστυχώς γεροντότεροι από το κοντινό μας συγγενικό περιβάλλον και όχι μόνο, οι οποίοι θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν με τις γνώσεις τους δεν βρίσκονται πια μαζί μας. Εχουν χαθεί αρκετές πληροφορίες, ιδίως αυτές που αφορούν το βαθύτερο παρελθόν, τις οποίες θα μπορούσαν να μας παρέχουν άτομα που ήταν και οι καταλληλότεροι γι’ αυτό. Εν τούτοις, παρά τις δυσκολίες, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε αρκετά στοιχεία και παλαιό φωτογραφικό υλικό, το οποίο αφού επεξεργαστεί και ταξινομηθεί θα παρουσιαστεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί και τα τέσσερα παιδιά του γενάρχη Ιωάννη Μαλογιάννη, ο οποίος ήταν και ο πρώτος Μαλογιάννης.

Θα ήθελα να αναφερθώ εδώ στο πόσο σημαντική είναι η βοήθεια όλων, όσων γνωρίζουν και κατέχουν κυρίως παλιό φωτογραφικό υλικό. Πρέπει να το συγκεντρώσουμε, να το καταγράψουμε σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή και να μοιραστεί κατά οικογένεια ή και ευρύτερα σε όποιον ενδιαφέρεται, ώστε να είναι προσβάσιμο σε όλους. Η προσπάθεια αυτή μέχρι στιγμής είναι αρκετά ικανοποιητική και την συνεχίζουμε.

 Εχει διαπιστωθεί, όλα αυτά τα χρόνια, ότι το υλικό μπορεί να χαθεί. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις ανθρώπων που, ενώ έχουν στην κατοχή τους παλιές φωτογραφίες, δεν γνωρίζουν βασικές πληροφορίες σχετικά με αυτές.

Η εργασία αυτή μπορεί να περιέχει λάθη ή παραλήψεις ή και διορθώσεις που πρέπει να γίνουν. Ενας από τους σκοπούς αυτής της δημοσίευσης, εκτός των άλλων, είναι να φροντίσουμε να το κάνουμε καλύτερο και όσο γίνεται σωστότερο. Κάθε πληροφορία που μπορεί να συμβάλει σε αυτό είναι ευπρόσδεκτη και καλοδεχούμενη.

Θα ήθελα πρώτα να ευχαριστήσω τον Γιώργο Κολοβό για την φιλοξενία στην εξαιρετική ιστοσελίδα του ΄΄ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ΄΄. Το έργο που επιτελεί είναι τεράστιο και σημαντικότατο από κάθε πλευρά.

Να ευχαριστήσω, επιπλέον, όλους όσους με βοήθησαν με το πολύτιμο υλικό που μου έδωσαν, μέρος του οποίου μου ήταν άγνωστο μέχρι σήμερα.

Ιδιαίτερα να ευχαριστήσω:

·   Τους μικρότερους αδελφούς του πατέρα μου Αθανάσιο και Σταύρο Μαλογιάννη.

· Τον Βασίλειο Μαλογιάννη του Ιωάννη από τον Σοχό Θεσσαλονίκης.

·  Τον Γιάννη Μαλογιάννη του Δημητρίου από τον Πλάτανο Ημαθίας.

·  Τον Γεώργιο Μαλογιάννη του Χρήστου από το Βαφειοχώρι Κιλκίς.

·  Την Μαρία Μαλογιάννη του Γεωργίου από τα Εσώβαλτα Πέλλας.

·    Τον Ανδρέα Διχάλα του Δημητρίου από το χωριό Περιστερώνα Θεσσαλονίκης.

·   Τον Γεώργιο Μαλογιάννη του Δρόσου από τον Αγιο Αντώνιο Θεσσαλονίκης

·  Τον Βαγγέλη Χύτα του Στέργιου από το χωριό Αγία Παρασκευή Θεσσαλονίκης. 


 ● ● 

.

ΟΙ ΜΑΛΟΓΙΑΝΝΑΙΟΙ

Το πρώτο επώνυμο των Μαλογιανναίων από όσα γνωρίζουμε ήταν Κουτσονικαίοι.

Ο πρώτος από αυτούς με το όνομα Γεώργιος Κουτσονίκος έζησε κατά την χρονική περίοδο από το 1800 έως το 1880 περίπου. Ανατρέχοντας σε ιστορικές σελίδες βρίσκουμε το επώνυμο Κουτσονικαίοι στην περιοχή του Σουλίου και λίγο αργότερα σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και μάλιστα στο Αγρίνιο. Ηταν μεγάλες φάρες οι οποίες είχαν πολύ μεγάλη συμμετοχή στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Πιθανόν όπως αναφέρεται σε ορισμένα ιστορικά κείμενα, κάποιοι από αυτούς μετακόμισαν αργότερα στην περιοχή του Αγρινίου. Δεν γνωρίζω, γιατί δεν μπορώ τουλάχιστον μέχρι στιγμής να αποδείξω, εάν ο Γεώργιος Κουτσονίκος ανήκε σε αυτή την φάρα των Κουτσονικαίων. Ενδείξεις υπάρχουν αρκετές, αποδείξεις όχι. Να μη μας διαφεύγει βέβαια ότι η κοιτίδα των Σαρακατσαναίων ήταν η ευρύτερη περιοχή των Αγράφων. Από εκεί ξεκίνησε η διασπορά τους σε άλλες περιοχές τις πατρίδας μας και όχι μόνον.

Ο πατέρας μου και μάλιστα αρκετοί Σαρακατσαναίοι που κατοικούν σήμερα σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας υποστήριζαν μέχρι πρότινος (λανθασμένα κατά τη γνώμη μου), ότι η καταγωγή μας είναι από το Συρράκο της Ηπείρου. Ένα στοιχείο σημαντικό που καταρρίπτει αυτή τη θεωρία είναι το εξής: Μετά την πτώση του Σουλίου το 1803 πολλές οικογένειες Σαρακατσαναίων που κατοικούσαν σε αυτές τις περιοχές της Πίνδου, φοβούμενοι τους διωγμούς και τα αντίποινα κυρίως του Αλή Πασά επέλεγαν ως τόπο διαφυγής το Συρράκο. Ηταν ένα βολικό πέρασμα για τους Σαρακατσαναίους.

Από εκεί έπαιρναν το σχετικό διαβατήριο μετακίνησης και την άδεια εξόδου. Το Συρράκο δεν ανήκε στον Αλή Πασά αλλά κατ’ ευθείαν στον Σουλτάνο, οπότε μπορούσαν σχετικά εύκολα και χωρίς ιδιαίτερο έλεγχο να περάσουν με τα κοπάδια τους και να μετακινηθούν στις υπόλοιπες περιοχές της πατρίδας μας. Μάλιστα ορισμένοι μπορεί και να γράφονταν στα δημοτολόγια του Συρράκου χωρίς κατ’ ανάγκη να είναι και κάτοικοι. Αυτό λοιπόν το έγγραφο αποτέλεσε και την λανθασμένη εκτίμηση καταγωγής των Σαρακατσαναίων, σε όποια επίδειξη, μιας και έφερε το όνομα του Συρράκου, το οποίο χωριό ήταν κατ’ εξοχήν Βλαχοχώρι. Εκτός των ανωτέρω δεν δικαιολογείται τόσος μεγάλος πληθυσμός Σαρακατσαναίων σε ένα μικρό χωριό όπως το Συρράκο.

Το πότε ακριβώς έγινε η μετακίνηση του Γεώργιου Κουτσονίκου προς την Μακεδονία δεν το γνωρίζουμε. Σίγουρα πάντως μετά την χρονολογία που προαναφέραμε.

Από την οικογένεια του Γεώργιου Κουτσονίκου μας είναι γνωστά τρία αγόρια και πιθανόν και ένα κορίτσι, δεν ξέρουμε εάν είχε άλλα παιδιά, αγόρια ή κορίτσια. Εδώ βέβαια θα πρέπει να αναφέρουμε και την μεγάλη θνησιμότητα των παιδιών εκείνη την εποχή.

Το μεγαλύτερο παιδί, του οποίου το όνομα ήταν Κώστας, παντρεύτηκε μια κόρη από οικογένεια Μάτα, πήγε σώγαμπρος και αργότερα άλλαξε το επώνυμο σε Μάτας. Να σημειώσω ότι από εδώ προκύπτει και υπάρχει συγγενική σχέση των Μαλογιανναίων με τους Ματαίους. Να αναφέρω σε αυτό το σημείο ότι ένας γεροντότερος από την οικογένεια Μάτα απευθυνόμενος στον αδελφό του παππού μου Μήτρο Μαλογιάννη, που είχε εγκατασταθεί στο Βαφειοχώρι Κιλκίς, του έλεγε πως ότι ούτε αυτός ήταν Μάτας ούτε και εκείνος Μαλογιάννης αλλά και δυό ήταν Κουτσονικαίοι.

Το δεύτερο παιδί, ο Ανδρέας Κουτσονίκος παντρεύτηκε την Αικατερίνη Ζάζιου.

Είναι γνωστό ότι αυτή η οικογένεια των Κουτσονικαίων μέχρι και σήμερα κατοικεί σε περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Τα καλοκαίρια πήγαιναν με τα κοπάδια τους στο βουνό Καιμάκτσαλάν και τον χειμώνα στην Πορταριά Χαλκιδικής.

Το τρίτο παιδί είναι ο Ιωάννης Κουτσονίκος ο οποίος είναι και ο πρώτος που άλλαξε το επώνυμο σε Μαλογιάννης. Από αυτήν την οικογένεια είναι οι σημερινές οικογένειες των Μαλογιαναίων οι οποίες κατοικούν κυρίως στους νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ημαθίας, Πέλλας και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Από διασταυρωμένες μαρτυρίες προκύπτει ότι για να ξεχωρίσουν πιθανόν χάριν ευκολίας τον Ιωάννη Κουτσονίκο, μιας και ήταν μικρότερος, τον έλεγαν μικρό-Γιάννη ή μαλκο-Γιάννη, (η λέξη μάλκο σημαίνει μικρός στα Βουλγάρικα). Θα έλεγα ότι ήταν αποτέλεσμα των συναναστροφών που είχαν στα σύνορα με τα κοπάδια τους, με διάφορους κατά κύριο λόγο τσομπαναραίους. Μια έκφραση που μου είπε ο μικρός αδελφός του πατέρα μου Αθανάσιος είναι η εξής: Κατά τις συνομιλίες των τσομπαναραίων, κυρίως όταν έβγαιναν στα βουνά και αντίκρυζαν από μακριά ένα κοπάδι στην ερώτηση τίνος είναι, η απάντηση ήταν του Μικρού-Γιάννη ή του Μάλκο-Γιάννη και κατ’ επέκταση Μαλογιάννη, όταν επρόκειτο για το δικό του. Κάπως έτσι προέκυψε και καθιερώθηκε έκτοτε το επώνυμο Μαλογιάννης.

Ο Ιωάννης Μαλογιάννης έζησε κατά τα έτη 1835 έως 1915. Σύζυγός του ήταν η Γιαννούλα Σουλτογιάννη. Από χειρόγραφη μαρτυρία κάποιου Ιωάννη Σουλτογιάννη ο συγκεκριμένος Γεώργιος Σουλτογιάννης είχε δύο αγόρια και έξι κορίτσια. Σύμφωνα με αυτή λοιπόν την μαρτυρία, το πρώτο κορίτσι την Λάμπρο την πήρε ένας Τυχάλας, την Μαρία ένας Γκόγκος, την Ζωή ένας Φαρμάκης, την Γιαννούλα ο Ιωάννης Μαλογιάννης τον οποίο είχε χρήσει όπως αναφέρει και παρακεχαγιά, την Χρυσούλα ένας Κουτσοκώστας και την Κατερίνη ένας Κασιαβός.

Ξεχειμώνιαζαν στην Σιθωνία και συγκεκριμένα στην Νικήτη Χαλκιδικής και τα καλοκαίρια πήγαιναν με τα κοπάδια κυρίως στα βουνά του Γράμμου (Γράμμουστα), στα Πιέρια και ορισμένες φορές στο Καιμάκτσαλάν. Πολλές φορές θυμάμαι ο παππούς μου έκανε αναφορά για επισκέψεις στο Μοναστήρι των Σκοπίων (παλιό όνομα Μπίτολα).

 Ηθελα εδώ να αναφέρω ότι οι Σαρακατσαναίοι φρόντιζαν τα παιδιά τους, αγόρια ή κορίτσια να παντρευτούν Σαρακατσάνους ή Σαρακατσάνες όπως ήταν και αυτοί. Σύμφωνα με μία μαρτυρία του παππού μου Κώστα, όταν ο Ιωάννης Μαλογιάννης (ο παππούς του) έδωσε την κόρη του Αικατερίνη στον Κωνσταντίνο Τζώτζο, ο οποίος ήταν Σαρακατσάνος ΄΄Πολίτης΄΄, δέχθηκε επι λέξη την εξής παρατήρηση: ΄΄ Γιάννο γιατί έδωκες το κορίτσι σε πολίτη; και η απάντηση: αν ιδείτε το παιδί θα αλλάξετε γνώμη΄΄. Σε αυτό το περιστατικό που αναφέραμε δεν σημαίνει ότι μειονεκτούσαν οι Πολίτες ή οι Μωραίτες κ.ο.κ. αλλά εξαντλούσαν πρώτα τα δικά τους κοντινά σνάφια, τα οποία και γνώριζαν καλύτερα και μετά προχωρούσαν παραπέρα. Φυσικά δεν γίνεται λόγος για χωριάτες, αυτό ήταν κατάντια.

Ο Ιωάννης λοιπόν Μαλογιάννης που προαναφέραμε απέκτησε τέσσερα παιδιά, τρία αγόρια και ένα κορίτσι:

  • Τον Γεώργιο Μαλογιάννη (1860-1933) με σύζυγο την Γιαννούλα Καρακώττα
  • Τον Μήτρο Μαλογιάννη με σύζυγο από την οικογένεια Γίδαρη από τα Γιαννιτσά
  • Την Αικατερίνη Μαλογιάννη (1870-1950) με σύζυγο τον Κωνσταντίνο Τζότζο από τις Μουριές Κιλκίς.
  • Τον Βασίλειο Μαλογιάννη (1877-1963) με σύζυγο την Μαρία Κουτσοκώστα 

Για τα δύο αγόρια τον Γεώργιο και Βασίλειο Μαλογιάννη έχουμε πλήρη στοιχεία των απογόνων μέχρι και σήμερα, τα οποία και παραθέτουμε. Για την Αικατερίνη και τον Μήτρο Μαλογιάννη η έρευνα συνεχίζεται με καλούς ρυθμούς και αισιοδοξούμε κάποτε να την τελειώσουμε. 


 ● ● 


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

 Ο Γεώργιος Μαλογιάννης γεννήθηκε το 1860 και πέθανε το 1933. Τόπο γέννησης δεν γνωρίζουμε, πιθανολογούμε από Γράμμουστα μέχρι και την Σιθωνία Χαλκιδικής, μιας και αυτός ήταν ο χώρος κατά τις μετακινήσεις τους. Ετάφη στο βουνό Πάικο, στα Λιβάδια, στην τοποθεσία Γαντάτσι. Σύζυγός του ήταν η Γιαννούλα Καρακώττα η οποία γεννήθηκε το 1867 και πέθανε το 1947 στο χωριό Πεντάλοφος Θεσσαλονίκης (παλιό όνομα μέχρι το 1953 Γραδεμπόριο). Τα καλοκαίρια με τα κοπάδια πήγαιναν στο Γράμμο (Γράμμουστα) και κάποιο χρονικό διάστημα στα Πιέρια.

Να κάνω μια μικρή παρένθεση για το κατ’ εξοχήν βλαχοχώρι Γράμμουστα και να επισημάνω το πόσο εξαιρετικός βοσκότοπος ήταν. Από γραπτά κείμενα προκύπτει ότι πριν τον εμφύλιο πόλεμο, ήταν μεγαλύτερη από πλευράς πληθυσμού και από την Σαμαρίνα, τα δε καλοκαίρια έβοσκαν στην περιοχή αυτή πάνω από σαράντα πέντε χιλιάδες γιδοπρόβατα.

Από μαρτυρίες και φυσικά από τον τόπο ταφής του Γεωργίου Μαλογιάννη προκύπτει ότι πήγαιναν και στο Καιμάκτσαλάν. Τον χειμώνα κατέβαιναν στη Νικήτη Χαλκιδικής και αργότερα στην Κασσάνδρα, συγκεκριμένα στην Αθυτο Χαλκιδικής. Εχω επισκεφθεί την τοποθεσία Κύψα που βρίσκεται στην περιοχή του Σάνη, όπου είχε τα μαντριά ο παππούς του πατέρα μου. 


Γιαννούλα Καρακώττα, σύζυγος Γεωργίου Μαλογιάννη του Ιωάννη
 (1867 - 1947)   
 

Ο Γεώργιος Μαλογιάννης με την οικογένεια Καρακώττα ήταν αυτόνομοι στις μετακινήσεις και δεν συμμετείχαν ως σμίχτες σε κάποιο τσελιγκάτο.

Αργότερα και μέχρι το έτος 1946, τα παιδιά του Γεωργίου Μαλογιάννη τα καλοκαίρια πήγαιναν στο Βέρμιο, περιοχή Φιντίνα, σμίχτες στο τσελιγκάτο του Γεωργίου Γαρέφη.

Σταδιακά σταμάτησαν τις μετακινήσεις και σε διαφορετικό χρόνο η κάθε οικογένεια. Το 1943 ο Κωνσταντίνος Μαλογιάννης (ο παππούς μου) πήγαν στη Φιντίνα Βερμίου. Στη συνέχεια, μόνο για μία χρονιά το 1952, η οικογένεια του παππού μου πήγε στο Βέρμιο περιοχή Μπέη Μπουνάρ, σμίχτες στο τσελιγκάτο του Γεωργίου Κυργιάννη. Μετά σταμάτησαν και αυτοί τις μετακινήσεις και εγκαταστάθηκαν οριστικά στο χωριό Ταγαράδες του νομού Θεσσαλονίκης.

Εδώ θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα περιστατικό που συνέβη στον πατέρα μου τον Γιώργο το 1943. Κάποιοι επικεφαλείς των ΄΄ανταρτών΄΄ πέρασαν από τα καλύβια, στην περιοχή της Φιντίνας Βερμίου και επιστράτευσαν άλογα και άτομα για την μεταφορά κυρίως τροφίμων προς τις μαχόμενες  δυνάμεις. Πήραν αρκετούς και μεταξύ αυτών και τον πατέρα μου. Ο προορισμός ήταν τα χωριά Ανω, Μέση και Κάτω Μηλιά Πιερίας. Από εκεί γίνονταν οι μεταφορές κυρίως τροφίμων προς το Σέλι Βερμίου. Αυτό κράτησε περίπου δέκα πέντε μέρες και αντιλαμβάνεται κανείς την αγωνία των γονιών και όχι μόνον για το εάν θα επιστρέψουν αυτούς που πήραν. Ευτυχώς είχε αίσιο τέλος αυτή η περιπέτεια.

Το 1914 και 1915 πήγαν στα Πιέρια, στο χωριό Ριζώματα Ημαθίας, στο ληξιαρχείο του οποίου ήσαν εγγεγραμμένοι και από το οποίο ζητήσαμε πληροφορίες. Να σημειώσω εδώ ότι το Ελληνικό κράτος υποχρέωσε τους Σαρακατσαναίους να γραφτούν όπου βρίσκονταν (απογραφή), γιατί μέχρι τότε δεν ήταν γραμμένοι πουθενά. Ετσι βρέθηκαν και οι δικοί μας εκεί και απογράφηκαν στα Ριζώματα Ημαθίας (παλιό όνομα Μπόστιανη μέχρι το 1927). 


● ● 


ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΣΕΛΙΓΚΑΤΟΥ 

ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΛΟΓΙΑΝΝΗ


Θα ήθελα να αναφερθώ αναλυτικά στις μετακινήσεις του Γεωργίου Μαλογιάννη και των παιδιών του, πρώτα στα χειμαδιά και στη συνέχεια στα βουνά όπου και ξεκαλοκαίριαζαν καθώς και ποιες άλλες οικογένειες ήταν μαζί τους.


Χ Ε Ι Μ Α Δ Ι Α

Α) - Στη Νικήτη Χαλκιδικής ξεχείμαζαν οι εξής οικογένειες:

1)  Του Γεωργίου Μαλογιάννη του Ιωάννη με τα παιδιά τους.

2)  Οικογένεια Σουλτογιάννη (από το σόι της Γιαννούλας Σουλτογιάννη, συζύγου του γενάρχη και Α’ Μαλογιάννη). 

Β) - Στην Αθυτο Χαλκιδικής και συγκεκριμένα στην περιοχή Αη Γιώργης, ήταν μετόχι της μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους, αλλιώς και Λαυριώτικο. Εκεί υπήρχε και ένα μοναστηριακό κτίσμα στο οποίο έμεναν η οικογένεια του Γεωργίου Μαλογιάννη του Ιωάννη, συνολικά τριάντα έξι άτομα, οι άλλες οικογένειες έμεναν στα καλύβια περιμετρικά της εκκλησίας. 


Άθυτος Χαλκιδικής - τόπος χειμαδιών των Μαλογιανναίων



Χάρτης στον οποίο απεικονίζεται η τοποθεσία που είχαν τα καλύβια οι Μαλογιανναίοι στην Αθυτο Χαλκιδικής. Η περιοχή ήταν μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους. Σώζεται μέχρι σήμερα η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία έχει ανακαινισθεί. 



Ακριβής απεικόνιση της θέσης των Σαρακατσάνικων καλυβιών ανά οικογένεια, όπως ύπήρχαν στα  χειμαδιά στο Λαυρεώτικο μετόχι της Αθύτου.



Βιντεολήψη στην περιοχή που είχαν τα χειμαδιά οι Μαλογιανναίοι, στο Λαυρεώτικο μετόχι του Αη Γιώργη στην Άθυτο Χαλκιδικής


Αναλυτικά οι οικογένειες που έμεναν στον συγκεκριμένο χώρο ήταν οι εξής:

       1) Ο Γεώργιος Μαλογιάννης με τα παιδιά του.

        Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε την σταδιακή αποχώρηση από την νομαδική ζωή κατά οικογένεια, των παιδιών του Γεωργίου Μαλογιάννη:

          Ο Ιωάννης Μαλογιάννης μέχρι και το έτος 1946 πήγαινε στη Φιντίνα Βερμίου. Το έτος 1947 πήγαν στο Πλατύ Ημαθίας και το 1954 στα Φαρμακέικα του Δήμου Θέρμης (Πασά Τσαϊρ). Το 1955 εγκαταστάθηκε οριστικά στον Πλάτανο Ημαθίας .

        Ο Κωνσταντίνος Μαλογιάννης σταμάτησε τις μετακινήσεις το έτος 1955. Από το 1939 μέχρι το 1955 βρίσκονταν στην Αθυτο Χαλκιδικής, χειμώνα καλοκαίρι. Εξαίρεση αποτελεί μια χρονιά το 1943 το καλοκαίρι που πήγαν στη Φιντίνα Βερμίου καθώς και το 1952 στο Μπέη Μπουνάρ Βερμίου. Το 1954 μετακινήθηκαν από την Αθυτο στα Φαρμακέικα (Πασά Τσαϊρ) περιοχή Θέρμης Θεσσαλονίκης, μέχρι να βρούν τόπο μόνιμης διαμονής κοντά στην Θεσσαλονίκη και τελικά το 1956 εγκαταστάθηκε οριστικά στο χωριό Ταγαράδες Θεσσαλονίκης.

          Ο Χρήστος Μαλογιάννης μέχρι και το έτος 1940. (μετά εγκαταστάθηκε στα Εσώβαλτα Πέλλας).

          Ο Μήτρος Μαλογιάννης μέχρι και το έτος 1939. (μετά εγκαταστάθηκε πρώτα στον Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης και το 1959 στο Βαφειοχώρι Κιλκίς).

          Ο Δρόσος Μαλογιάννης μέχρι και το έτος 1939 (έπειτα εγκαταστάθηκε στον Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης και μετά το 1943 στον Αγιο Αντώνιο Θεσσαλονίκης).

     2) Η οικογένειες Γεωργίου, Κωνσταντίνου και Βασίλειου Βασιλούδη μέχρι και το έτος 1953. (έπειτα εγκαταστάθηκαν στο χωριό Πλάτανος Ημαθίας).

       3) Η οικογένεια Βασίλη Μαλογιάννη του Ιωάννη με τα παιδιά τους.


Β Ο Υ Ν Α

   Α) - Στο βουνό Βέρμιο και στην περιοχή Φιντίνα οι οικογένειες των:

1) Δημητρίου Γαρέφη

2) Γεωργίου Γαρέφη

3) Ιωάννη Μαλογιάννη του Γεωργίου

4) Κωνσταντίνου Μαλογιάννη του Γεωργίου

5) Κώστα Γιαννουτάκη

6) Ιωάννη Μπασαγιάννη

7) Κώστα, Γιάννου και Σωτήρη Μανίκα

 

Χάρτης με τις τοποθεσίες των Σαρακατσάνικων τσελιγκάτων στο Βέρμιο και με κίτρινη κουκίδα το λιβάδι Φιντίνα


Ακριβής απεικόνιση της θέσης των Σαρακατσάνικων καλυβιών ανά οικογένεια, όπως ύπήρχαν τα καλοκαίρια στο Βέρμιο στο λιβάδι Φιντίνα



Βιντεολήψη στην περιοχή που είχαν τα καλύβια οι Μαλογιανναίοι, τα καλοκαίρια στο Βέρμιο στη Φιντίνα


  Β) - Στο βουνό Βέρμιο και στην περιοχή Μπέη Μπουνάρ

1) Ο Κωνσταντίνος Μαλογιάννης του Γεωργίου (ο παππούς μου), με τα παιδιά του.

2) Οι Γεώργιος, Κωνσταντίνος, Χρήστος και Νικόλαος Κυργιάννης με τις οικογένειές τους.

3) Ο Αριστείδης Τανός με την οικογένειά του.

4) Οι Γιάννος, Γιώργος και Δημήτριος Καραγιάννης με τις οικογένειές τους.

5) Οι οικογένειες Γεωργίου, Κωνσταντίνου και Βασιλείου Βασιλούδη με τις οικογένειές τους.

6) H οικογένεια Μήτρου Κρεμμύδα με τα παιδιά τους. 



ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ
 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΛΟΓΙΑΝΝΗ









 ● ● 


ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Α1. Γεώργιος Μαλογιάννης του Ιωάννη (1860 – 1933), σύζυγος Γιαννούλα Καρακώττα. (Παιδιά και εγγόνια).


Αναλυτικά οι απόγονοι του Γεωργίου Μαλογιάννη του Ιωάννη :

  

  Α1.1. Ιωάννης Μαλογιάννης ( 1884 – 1974 ). Γεννήθηκε το έτος 1884 στην Αθυτο Χαλκιδικής και πέθανε το 1974 στο χωριό Πλάτανος του νομού Ημαθίας. Παντρεύτηκε τη Σοφία Κατσαβέλη (1894 – 1990), το 1917. Ο γάμος έγινε στην Αθυτο. Σταμάτησε τις μετακινήσεις προς το Βέρμιο το έτος 1946. Το έτος 1947 πήγαν στο Πλατύ Ημαθίας και το 1954 στα Φαρμακέικα του Δήμου Θέρμης (Πασά Τσαϊρ). Εγκαταστάθηκαν οριστικά στο χωριό Πλάτανος Ημαθίας το έτος 1955. 

 

Ο Ιωάννης Μαλογιάννης με τη σύζυγο του Σοφία Κατσαβέλη

Απέκτησαν δε τα παρακάτω παιδιά:

  Α1.1.1. Μαρία Μαλογιάννη (1920 – 2017), σύζυγος Ιωάννης Μπαλάσκας με τόπο διαμονής το χωριό Ταγαράδες νομού Θεσσαλονίκης. Παιδιά: Αρετή, Κωνσταντίνος και Αικατερίνη.

   Α1.1.2. Γεώργιος Μαλογιάννης (1922 – 2018), σύζυγος  Όλγα Μπομπότα με τόπο διαμονής το χωριό Πλάτανος του νομού Ημαθίας. Παιδιά: Σοφία και Ιωάννης.

 Α1.1.3. Κωσταντής Μαλογιάννης (1924-2020), με σύζυγο την Αικατερίνη Κατσαβέλη και τόπο διαμονής το χωριό Πλάτανος του νομού Ημαθίας. Παιδιά: Ιωάννης και Ευάγγελος.

   Α1.1.4. Ολγα Μαλογιάννη (1931 – 1997), με σύζυγο τον Κώστα Γεωργούλα και τόπο διαμονής το χωριό Κοκκαλού Θεσσαλονίκης. Παιδιά: Αικατερίνη, Σοφία και Ιωάννης.

   Α1.1.5. Ευαγγελία Μαλογιάννη (1932 – 1958), με σύζυγο τον Ιωάννη Κατσούλα και τόπο διαμονής το χωριό Κάτω Ποταμιά του νομού Κιλκίς.

   Α1.1.6. Αγορίτσα Μαλογιάννη (1933 – 1945), σκοτώθηκε σε ηλικία 12 ετών από κεραυνό.

    Α1.1.7. Ουρανία Μαλογιάννη (1934), με σύζυγο τον Ανδρέα Γιαννακούλα και τόπο κατοικίας την Χαλκηδόνα του νομού Θεσσαλονίκης. Παιδιά: Χρήστος και Ιωάννης.

    Α1.1.8. Δημήτριος Μαλογιάννης (1936), με σύζυγο την Αντωνία Ψάρα και τόπο κατοικίας το χωριό Πλάτανος του νομού Ημαθίας. Παδιά: Ιωάννης και Ευαγγελία.

 

  Α1.2. Κωνσταντίνος Μαλογιάννης (1887 – 1979), Γεννήθηκε το 1887 στην Άθυτο Βάλτας και πέθανε το 1979 στο χωριό Ταγαράδες του νομού Θεσσαλονίκης. Παντρεύτηκε την Πανάγιω Μπαβέλη (1900 – 1989) το 1925. Ο γάμος έγινε στην Άθυτο Χαλκιδικής (στα καλύβια στο μετόχι Λαυριώτικο). Οι μετακινήσεις προς το Βέρμιο σταμάτησαν το 1940. Από το έτος 1940 έως και το 1955 βρίσκονταν στην Αθυτο Κασσανδρείας. Το 1943 μια χρονιά πήγαν στην Φιντίνα Βερμίου. Επίσης το 1952 για μία φορά πήγαν στο Βέρμιο Περιοχή Μπέη Μπουνάρ. Οταν σταμάτησαν πλέον τις μετακινήσεις προς το Βέρμιο, όπως προαναφέραμε, ήρθαν το 1954 στον οικισμό Φαρμακέικα (Πασά Τσαϊρ) που βρίσκεται στην περιοχή της Θέρμης Θεσσαλονίκης, απο την Αθυτο Χαλκιδικής, με σκοπό να βρούν μόνιμο τόπο εγκατάστασης κοντά στη Θεσσαλονίκη. Εγκαταστάθηκαν οριστικά στο χωριό Ταγαράδες του νομού Θεσσαλονίκης το έτος 1956.

 

Ο Κωνσταντίνος Μαλογιάννης (ο παππούς μου) με τη σύζυγο του Πανάγιω Μπαβέλη και τα παιδιά τους. Από δεξιά : Ευάγγελος, Ελευθερία, Όλγα, Γεώργιος (ο πατέρας μου) και Σταύρος. Ο Αθανάσιος δεν είχε γεννηθεί ακόμα - Άθυτος 1935



 Απέκτησαν δε τα παρακάτω παιδιά:

   Α1.2.1. Ελευθερία Μαλογιάννη (1926 – 2013), με σύζυγο τον Ιωάννη Νέλλα και τόπο διαμονής το χωριό Ελεούσα Θεσσαλονίκης. Παιδιά: Χρήστος και Κωνσταντίνος.

   Α1.2.2. Γεώργιος Μαλογιάννης (1927 – 2009), με σύζυγο την Αγορίτσα Κατσαβέλη και τόπο κατοικίας το χωριό Ταγαράδες του νομού Θεσσαλονίκης. Παιδιά: Κωνσταντίνος και Θεόδωρος. Είναι οι γονείς μου.

  Α1.2.3. Ευάγγελος Μαλογιάννης (1929 – 2016), με σύζυγο την Αναστασία Μπαμπαλιάρη και τόπο κατοικίας το χωριό Ταγαράδες του νομού Θεσσαλονίκης. Παδιά: Παναγιώτα και Ευγενία.

  Α1.2.4. Ολγα Μαλογιάννη (1932), με σύζυγο τον Ιωάννη Κομμάτα και τόπο κατοικίας το χωριό Γερακαρού Θεσσαλονίκης. Παιδιά: Νικόλαος και Αλέξανδρος.

   Α1.2.5. Σταύρος Μαλογιάννης (1934), με σύζυγο την Παναγιώτα Μπομπότα και τόπο κατοικίας το χωριό Ταγαράδες του νομού Θεσσαλονίκης. Παιδιά: Στυλιανή και Λαμπρινή.

  Α1.2.6. Αθανάσιος Μαλογιάννης (1937), με σύζυγο την Στέλλα Τέζα και τόπο κατοικίας το χωριό Ταγαράδες του νομού Θεσσαλονίκης. Παιδιά: Παναγιώτα και Κωνσταντίνος.

Τα αδέρφια Γεώργιος (ο πατέρας μου), Αθανάσιος και Ευάγγελος στην περιοχή ΄΄παλιό πηγάδι΄΄ στο Λαυριώτικο Αθύτου Χαλκιδικής - 1947

 

  Α1.3. Χρήστος Μαλογιάννης (1891 – 1973). Γεννήθηκε το έτος 1891 στην Άθυτο και πέθανε το 1973 στο χωριό Εσώβαλτα νομού Πέλλας. Παντρεύτηκε την Ασήμω Τομαρά και το έτος 1940 αφού σταμάτησαν τις μετακινήσεις προς την Φιντίνα Βερμίου εγκαταστάθηκαν οριστικά στο χωριό Εσώβαλτα Πέλλας.   


Ο Χρήστος Μαλογιάννης με τη σύζυγό του Ασήμω Τομαρά και τα δύο από τα τέσσερα παιδιά τους - 1935 Εσώβαλτα Πέλλας

 Απέκτησαν δε τα παρακάτω παιδιά:

     Α1.3.1. Γεώργιος Μαλογιάννης (1933 – 2012), με σύζυγο την Αγγελική Γάκη και τόπο κατοικίας το χωριό Εσώβαλτα νομού Πέλλας. Παιδιά: Μαρία, Ιωάννα και Χρήστος.

     Α1.3.2. Αθανάσιος Μαλογιάννης (1935), με σύζυγο την Ελένη Ταξιάρχη και τόπο κατοικίας το χωριό Εσώβαλτα του νομού Πέλλας. Παιδιά: Βασιλική και Ασήμω.

    Α1.3.3. Κώστας Μαλογιάννης (1937), με σύζυγο την Ελένη Κουτσοκώστα και τόπο κατοικίας το χωριό Εσώβαλτα του νομού Πέλλας. Παιδιά: Ιωάννα, Χρήστος και Κατερίνα.

  Α1.3.4. Ιωάννης Μαλογιάννης (1945), με σύζυγο την Φανή Σαλλή και τόπο κατοικίας το χωριό Εσώβαλτα του νομού Πέλλας. Παιδιά: Χρήστος, Κωνσταντίνος και Αθανάσιος. 

 

  Α1.4. Αγορίτσα Μαλογιάννη (1895 – 1995), παντρεύτηκε τον Γιάννο Μητσόπουλο, εγκαταστάθηκαν στο χωριό Ασσηρος του νομού Θεσσαλονίκης και απέκτησαν τα παρακάτω παιδιά: 

     Α1.4.1. Αικατερίνη Μητσοπούλου (1929 – 2014), με σύζυγο τον Παναγιώτη Κεφάλα και τόπο κατοικίας το χωριό Μεταλλικό του νομού Κιλκίς. Παιδιά: Κωνσταντίνος, Γιαννούλα και Αθανασία.

     Α1.4.2. Πολυξένη Μητσοπούλου (1931), με σύζυγο τον Ευάγγελο Δροσάκη και τόπο κατοικίας το χωριό Βαμβακιά του νομού Σερρών. Παιδιά: Αγορίτσα, Γεώργιος, Αναστάσιος και Παρασκευή.

     Α1.4.3. Βασιλική Μητσοπούλου (1935), με σύζυγο τον Θεόδωρο Μπίκο και τόπο κατοικίας το χωριό Κοιλάδι του νομού Κιλκίς. Παιδιά: Γεώργιος και Φωτεινή.

     Α1.4.4. Δημήτριος Μητσόπουλος (1941 – 1972), με σύζυγο την Μαρία Ντέντα και τόπο κατοικίας το χωριό Ασσηρος του νομού Θεσσαλονίκης. Παιδιά: Ιωάννης και Γεώργιος. 

 

  Α1.5. Μήτρος Μαλογιάννης (1902 – 1988). Γεννήθηκε στην Αθυτο Χαλκιδικής το 1902 και πέθανε το 1988 στο Βαφειοχώρι του νομού Κιλκίς. Σταμάτησε τις μετακινήσεις το 1939 και κατά το χρονικό διάστημα από το 1939 έως και το 1959 εγκαταστάθηκε στο χωριό Πεντάλοφος του νομού Θεσσαλονίκης. Μετά τον θάνατο της συζύγου του Παναγιώτας Τζαβέλλα, με την οποία απέκτησε ένα αγόρι τον Χρήστο, παντρεύτηκε την Παναγιώτα Δέδα. Εγκαταστάθηκε στο χωριό Βαφειοχώρι του νομού Κιλκίς το έτος 1959. 

     A1.5.1. Χρήστος Μαλογιάννης (1936), με σύζυγο την Ευγενία Μουλαρά και τόπο κατοικίας το χωριό Βαφειοχώρι του νομού Κιλκίς. Παιδιά: Δημήτριος, Παναγιώτα και Γεώργιος. 

 

  Α1.6. Ελευθερία Μαλογιάννη (1904 – 1998), παντρεύτηκε τον Αθανάσιο Χύτα και εγκαταστάθηκαν στο χωριό Αγία Παρασκευή του νομού Θεσσαλονίκης,απέκτησαν δε τα παρακάτω παιδιά: 

     Α1.6.1. Βικτώρια Χύτα (1931), με σύζυγο τον Απόστολο Κυριακού και τόπο κατοικίας το χωριό Νέα Απολλωνία του νομού Θεσσαλονίκης. Παιδιά: Νικόλαος, Αθανάσιος και Λαμπρινή.

     Α1.6.2. Αστέριος Χύτας (1936), με σύζυγο την Μαρία Μπρόζου και τόπο κατοικίας το χωριό Αγία Παρασκευή του νομού Θεσσαλονίκης. Παιδιά: Αθανάσιος και Ευάγγελος.

     Α1.6.3. Μαρία Χύτα, με σύζυγο τον Ιωάννη Κασσαβό και τόπο κατοικίας το χωριό Δυτικό του νομού Πέλλας. Παιδιά; Φρειδερίκη, Αναστασία και Δάφνη.

     Α1.6.4. Δόμνα Χύτα (1940 – 2014), με σύζυγο τον Γεώργιο Μπαβέλη και τόπο κατοικίας το χωριό Βαφειοχώρι του νομού Κιλκίς. Παιδιά: Ευαγγελία και Αναστάσιος.

     Α1.6.5. Γεώργιος Χύτας (1942), με σύζυγο την Μαρία Καρβούνη και τόπο διαμονής στην Γερμανία. Παιδιά: Ελευθερία, Κωνσταντίνα και Γεωργία.

     Α1.6.6. Αικατερίνη Χύτα (1938), με σύζυγο τον Θεόδωρο Μαύρο και τόπο κατοικίας το χωριό Αγία Παρασκευή του νομού Θεσσαλονίκης. Παιδιά: Αννα και Παναγιώτα.

     Α1.6.7. Κωνσταντίνος Χύτας (1945), με σύζυγο την Μαρία Ρέστα και τόπο κατοικίας το χωριό Αγία Παρασκευή του νομού Θεσσαλονίκης. Παιδιά: Ελευθερία και Αθανασία.

     Α1.6.8. Βασιλική Χύτα (1947), με σύζυγο τον Απόστολο Βασιλικό και τόπο κατοικίας την Θεσσαλονίκη. Παιδιά: Ευαγγελία, Ελευθερία και Κωνσταντίνος. 

 

  Α1.7. Πανάγιω Μαλογιάννη (1908 – 1999), μετά τον θάνατο του συζύγου της Ανδρέα Γιαννακούλα, με τον οποίο απέκτησε το πρώτο παιδί τον Γεώργιο, παντρεύτηκε τον Δημήτριο Διχάλα. Εγκαταστάθηκε στο χωριό Περιστερώνα του νομού Θεσσαλονίκης και απέκτησε τα παρακάτω παιδιά: 

     Α1.7.1. Γεώργιος Διχάλας (1935), με σύζυγο την Ελευθερία Μητρούση και τόπο κατοικίας το χωριό Περιστερώνα του νομού Θεσσαλονίκης. Παιδιά: Ανδρέας και Παναγιώτα.

    Α1.7.2. Κώστας Διχάλας (1942), με σύζυγο την Γιαννούλα Χύτα και τόπο κατοικίας το χωριό Περιστερώνα του νομού Θεσσαλονίκης. Παιδιά: Παναγιώτα, Μαρία και Δήμητρα.

     Α1.7.3. Ανδρέας Διχάλας (1947), με σύζυγο την Μαρία Ψάρα και τόπο κατοικίας την Θεσσαλονίκη. Παιδιά: Παναγιώτα και Ολγα.

     Α1.7.4. Ιωάννης Διχάλας (1949), με σύζυγο την Παναγιώτα Κουτσοκώστα και τόπο κατοικίας την Θεσσαλονίκη. Παιδιά: Ιωάννα και Δήμητρα. 

 

  Α1.8. Δρόσος Μαλογιάννης (1911 – 1984). Γεννήθηκε το έτος 1911 στην Αθυτο Βάλτας και πέθανε το 1984 στο χωριό Αγιος Αντώνιος του νομού Θεσσαλονίκης. Παντρεύτηκε την Ελευθερία Γάκη, εγκαταστάθηκε προσωρινά μαζί με τον αδελφό του Μήτρο Μαλογιάννη στο χωριό Πεντάλοφος του νομού Θεσσαλονίκης (παλιό όνομα Γραδεμπόριο). Οριστική εγκατάσταση στο χωριό Αγιος Αντώνιος το έτος 1943.  

  

Ο Δρόσος Μαλογιάννης με τη σύζυγο του Ελευθερία Γάκη και την κόρη τους


 Απέκτησαν τα παρακάτω παιδιά:

     Α1.8.1. Ουρανία Μαλογιάννη (1936 – 1941), πέθανε σε ηλικία πέντε ετών.

    Α1.8.2. Χρυσούλα Μαλογιάννη (1940), με σύζυγο τον Ιωάννη Τσόμτσο και κατοικία το χωριό Νέα Καλλικράτεια του νομού Χαλκιδικής. Παιδιά: Αντώνιος και Νικόλαος.

    Α1.8.3. Γεώργιος Μαλογιάννης (1945), με σύζυγο την Ζωή Μπάρμπα και κατοικία την Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Παιδιά: Ελευθερία και Χρυσούλα.

     Α1.8.4. Βασιλική Μαλογιάννη (1949 – 2017), με σύζυγο τον Νικόλαο Λογοθέτη και κατοικία την Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Δημήτριος και Δρόσος.


 ● ● 


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθούν μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τις οικογένειες των Μαλογιανναίων οι περισσότερες των οποίων είναι βγαλμένες, κατά το χρονικό διάστημα από το 1930 έως το 1950, στην Αθυτο Κασσανδρείας (Βάλτας) Χαλκιδικής.


 

Γεώργιος Μαλογιάννης του Κωνσταντίνου (ο πατέρας μου) - Άθυτος 1949

  

Δημήτριος Μαλογιάννης του Ιωάννη - Άθυτος 1945

  


Όρθιοι από αριστερά : Κωσταντής Μαλογιάννης, Κώστας Τζότζος, Γεώργιος Μαλογιάννης, Σοφία Τζότζου, Βαγγελιώ Μαλογιάννη, Όλγα Μαλογιάννη, και κάτω Ουρανία Μαλογιάννη και Αικατερίνη Τζότζου


Όρθιοι από αριστερά : Γεώργιος Τζότζος, Ευάγγελος Μαλογιάννης, Αθανάσιος Γιαννακός, Γεώργιος Μαλογιάννης, Σοφία Τζότζου, Ευαγγελία Μαλογιάννη, Βασίλω Γιαννακού, Όλγα Μαλογιάννη, Αικατερίνη Τζότζου, Μαρία Τζότζου - Καθιστοί από αριστερά : Κώστας Τζότζος, Κωσταντής Μαλογιάννης, Δημήτριος Βασιλούδης, Γεώργιος Μαλογιάννης, Σταύρος Μαλογιάννης, Αθανάσιος Μαλογιάννης, Δημήτριος Μαλογιάννης,


 
Όρθιοι από αριστερά : Άγνωστος, Γεώργιος Μαλογιάννης του Ιωάννη, Βασίλω Μητσοπούλου, Αικατερίνη Μητσοπούλου, Γεώργιος Μαλογιάννης - Κάτω αριστερά : Ευάγγελος Μαλογιάννης, Δημήτριος Γιαννακός - Άθυτος 1950 - Άθυτος Λαυριώτικο


Όρθιοι από αριστερά : Ιωάννης Μπαλάσκας (με κόρη Αρετή),  Μαρία Μαλογιάννη, Όλγα Μαλογιάννη, Ελευθερία Μαλογιάννη, Βαγγελιώ Μαλογιάννη, Κωσταντής Μαλογιάννης - Καθιστοί : Ουρανία Μαλογιάννη, Δημήτριος Μαλογιάννης, Βασίλω Γιαννακού - Λαυριώτικο Άθυτος 1948


Από αριστερά : Κωσταντής Μαλογιάννης (κουμπάρος), Ελευθερια Γεωργίου (νύφη), Δημήτριος Κωσταρέλος (γαμπρός), 6ος Αθανάσιος Γιαννακός, 8ος Γεώργιος Μαλογιάννης, 9η Ελευθερία Μαλογιάννη, 10η Βασίλω Γιαννακού, 11η Βαγγελιώ Μαλογιάννη, 13ος Σταύρος Μαλογιάννης, 18ος Γεώργιος Μαλογιάννης του Κων/νου, 19η Όλγα Μαλογιάννη και λοιποί άγνωστοι




Άθυτος 1945 - Μαλογιανναίοι - Δεξιά ο Αθανάσιος Μαλογιάννης του Κων/νου


 
Άθυτος, Λαυριώτικο μετόχι Άη Γιώργη - Αδέλφια, παιδιά του Ιωάννη Μαλογιάννη του Γεωργίου (από Πλάτανο Ημαθίας) - Από αριστερά : Γεώργιος, Μαρία, Όλγα, Βαγγελιώ και Δημήτριος Μαλογιαννης



Άθυτος, Λαυριώτικο μετόχι Άη Γιώργη - Μαλόγιανναίοι - Από αριστερά όρθιοι : Κωσταντής, Μαρία, Ελευθερία, Όλγα, Βαγγελιώ - κάτω : Δημήτριος και Ουρανία Μαλογιαννη

 

Άθυτος 1945 - Από αριστερά : Αθανάσιος Μαλογιάννης του Κων/νου, Δημήτριος Μαλογιάννης του Ιωάννη και Σοφία Κατσαβέλη - Μαλογιάννη

 

Αθανάσιος Γιαννακός και Βαγγελιώ Μαλογιάννη


Άθυτος 1949 - Από αριστερά : Αθανάσιος Γιαννακός και Γεώργιος Μαλογιάννης του Κων/νου (ο πατέρας μου)


 ● ● 

  

 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Α2. Βασίλειος Μαλογιάννης (1877 – 1963), σύζυγος Μαρία Κουτσοκώστα 

Ο Βασίλειος Μαλογιάννης γεννήθηκε το 1877 και πέθανε το 1963. Όπως και για τα άλλα παιδιά του Ιωάννη Μαλογιάννη, δεν γνωρίζουμε τον τόπο γέννησης. Αυτό που ξέρουμε είναι οι μετακινήσεις τους. Τον χειμώνα πήγαιναν στην Χαλκιδική, στην Κασσάνδρα ή στην Σιθωνία και τα καλοκαίρια στην Γράμμουστα (Γράμμος), στο Καιμάκτσαλάν, στα Πιέρια και τα τελευταία χρόνια πριν εγκατασταθούν στα χωριά στο Βέρμιο. Από διασταυρωμένες πληροφορίες που έχουμε στα χειμαδιά ήταν μαζί με την οικογένεια του αδελφού του Γεωργίου. Στο Βέρμιο πήγαιναν στο Ξηρολίβαδο.

Παντρεύτηκε την Μαρία Κουτσοκώστα το 1908 και εγκαταστάθηκαν οριστικά στο χωριό Μεσόκωμο Ζαγκλιβερίου του νομού θεσσαλονίκης το έτος 1936.


ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ

 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΑΛΟΓΙΑΝΝΗ



Αναλυτικά οι απόγονοι του Βασιλείου Μαλογιάννη του Ιωάννη :

Απέκτησαν τα παρακάτω παιδιά: 

Α2.1. Πανάγιω Μαλογιάννη (1909 – 1986), παντρεύτηκε τον Ιωάννη Γιαννακό το 1925, με κατοικία το χωριό Μεσόκωμο Θεσσαλονίκης και απέκτησαν τα παρακάτω παιδιά: 

     Α2.1.1. Χρυσή Γιαννακού (1930 – 2016), με σύζυγο τον Χρήστο Σπυρομήτρο και κατοικία το χωριό Μεσόκωμο Θεσσαλονίκης. Παιδιά: Κωνσταντίνος και Αγγελική.

     Α2.1.2. Αθανάσιος Γιαννακός (1932 – 2016), με σύζυγο την Κωτούλα Μαρία και κατοικία στη Θεσσαλονίκη. Παιδιά: Ιωάννης και Δημήτριος.

     Α2.1.3. Βασιλική Γιαννακού (1934), με σύζυγο τον Νίκο Θεοδωριάδη και κατοικία στο χωριό Μεσόκωμο Θεσσαλονίκης. Παιδιά: Ανδρομάχη και Ηρακλής.

     Α2.1.4. Ολγα Γιαννακού (1936), με σύζυγο τον Κωνσταντίνο Ψάρα και κατοικία το χωριό Αγία Παρασκευή του νομού Κιλκίς. Παιδιά: Ανδρέας και Αναστασία.

     Α2.1.5. Σωτήρης Γιαννακός (1939), με σύζυγο την Ουρανία Καλτσά και κατοικία την Θεσσαλονίκη. Παιδιά: Γιάννης και Παναγιώτα. 

 

Α2.2. Αικατερίνη Μαλογιάννη (1911), παντρεύτηκε τον Χρήστο Ντόγα το 1935, κατοικία στο χωριό Λιμνότοπος Σερρών και απέκτησαν τα παρακάτω παιδιά: 

     A2.2.1. Λαμπρινή Ντόγα (1938), με σύζυγο τον Δημήτριο Μάτα και κατοικία το χωριό Νέα Ραιδεστός του νομού Θεσσαλονίκης. Παιδιά: Κωνσταντίνος,Δημήτριος και Αντώνιος.

     Α2.2.2. Μαρία Ντόγα (1940), με σύζυγο τον Ιωάννη Αλεξίου και κατοικία το χωριό Αγιονέρι του νομού Κιλκίς. Παιδιά: Δήμητρα, Φωφώ και Ανδρέας.

     Α2.2.3. Στυλιανή Ντόγα (1942), με κατοικία στο Λιμνότοπο Σερρών.

     Α2.2.4. Ευτυχία Ντόγα (1945), με κατοικία στο Λιμνότοπο Σερρών.

     Α2.2.5. Ανδρέας Ντόγας (1947), με κατοικία στο Λιμνότοπο Σερρών. 

 

  Α2.3. Ιωάννης Μαλογιάννης (1913 – 1966), παντρεύτηκε την Τζιότζιου Αγγελική το 1939 και ο γάμος έγινε στο Μεσόκωμο και κατοικία στο Μεσόκωμο Θεσσαλονίκης και απέκτησαν ένα παιδί:

 

Από αριστερά : Αγγελική Τζότζου - Μαλογιάννη, Βασίλειος Μαλογιάννης και Βασίλω Γιαννακού

     A2.3.1. Βασίλειος Μαλογιάννης (1946), με σύζυγο την Μαρία Μπίκου και κατοικία στο χωριό Σοχός του νομού Θεσσαλονίκης. Παιδιά: Ιωάννης, Αγγελική και Ανδρέας. 

 

 Α2.4. Χρήστος Μαλογιάννης (1915 – 2011), παντρεύτηκε την Αικατερίνη Γιαννούλη το 1949 στο Μεσόκωμο, κατοικία στο χωριό Μεσόκωμο του νομού Θεσσαλονίκης και απέκτησαν τα παρακάτω παιδιά: 

     Α2.4.1. Μαρία Μαλογιάννη (1950), με σύζυγο τον Χρήστο Γίδαρη και κατοικία στο χωριό Παραλίμνη Γιαννιτσών του νομού Πέλλας. Παιδιά: Ουρανία και Ιωάννα.

     Α2.4.2. Δημήτριος Μαλογιάννης (1952), με σύζυγο την Ολγα Καλτσά και κατοικία στην Θεσσαλονίκη. Παιδιά: Χρήστος και Γιώργος.

     Α2.4.3. Ευρώπη Μαλογιάννη (1954), με σύζυγο τον Βασίλειο Παρδάλη και κατοικία στο χωριό Παραλίμνη Γιαννιτσών του νομού Πέλλας. Παιδιά: Κώστας και Χρήστος. 

 

  Α2.5. Ολγα Μαλογιάννη (1917 – 2014), παντρεύτηκε τον Γεώργιο Κόνιαρη το 1947, κατοικία στο χωριό Νέα Μάδυτος Θεσσαλονίκης, και απέκτησαν τα παρακάτω παιδιά: 

    Α2.5.1. Ειρήνη Κόνιαρη (1951), με σύζυγο τον Γεώργιο Λέφα και κατοικία στο χωριό Βαφειοχώρι του νομού Κιλκίς. Παιδιά: Θωμάς και Μαρία.

     Α2.5.2. Μαρία Κόνιαρη (1954), με σύζυγο τον Δημήτριο Γεωργούση και κατοικία στο χωριό Βαμβακιά Σερρών. Παιδιά: Αντώνης και Παναγιώτης.

     Α2.5.3. Χρήστος Κόνιαρης (1956), με σύζυγο την Παρθενόπη και κατοικία στην Θεσσαλονίκη. Παιδιά: Γιώργος και Ολγα.

  Α2.5.4. Βασιλική Κόνιαρη (1959), με κατοικία το χωριό Νέα Μάδυτος Θεσσαλονίκης.


   ● ● 


 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΥ ΜΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ




  ● ● 


 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΜΑΛΟΓΙΑΝΝΗ




● ● 

ΓΕΝΙΚΟ

ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΛΟΓΙΑΝΝΑΙΩΝ