portraita

 Οι Μπαβελαίοι

Ο Αθανάσιος Μπαβέλης με τη γυναίκα του Αικατερίνη (το γένος Φαρμάκη), τη μητέρα του Αικατερίνη (το γένος Ντάνη) και τρία από τα παιδιά τους

του Γεωργίου Μπαβέλη

Είμαστε Σαρακατσάνοι από πατέρα και μητέρα. Η καταγραφή αυτή βασίστηκε σε οικογενειακά δεδομένα και για το σκοπό αυτό αξιοποιήθηκαν οι προσωπικές μαρτυρίες και τα ακούσματα που είχαν οι παλαιότεροι, όπως τα άκουσαν και αυτοί απ’ τους παππούληδες ή τις βαβάδες (γιαγιάδες) τους.

Παραθέτω  τα ονόματα και την χρονολογία γέννησής τους. Με αυτούς τους συγγενείς μου κουβέντιασα πολλές φορές και προσπάθησα να διασταυρώσω τις πληροφορίες τους, ώστε να είναι κατά το δυνατόν αξιόπιστες, για να αφήσω  κάποια στοιχεία για τους νεώτερους  για να γνωρίσουν ή να μην λησμονήσουν τις ρίζες τους.

1) Μπαβέλης Θεοδώρου Ιωάννης (πατέρας) - Γεννήθηκε το 1901 στη Νέα Ποτείδαια Κασσάνδρας Χαλκιδικής (1901-1981)

2)  Μπαβέλης Θεοδώρου Βασίλειος (θείος) - Γεννήθηκε το 1908 στη Νέα Ποτείδαια Κασσάνδρας Χαλκιδικής (1908-1996)

3)  Μπαβέλη Χρήστου Χρυσή-Κουτσονίκου (θεία) - Γεννήθηκε το 1908 στη Νέα Ποτείδαια Κασσάνδρας Χαλκιδικής (1908-2008)

4) Μπαβέλη Δημητρίου Αλεξάνδρα-Ισκαντζούρη (μητέρα) - Γεννήθηκε το 1914 στα Παλαιοφάρσαλα Θεσσαλίας (1914-1988)

5) Μπαβέλης Αλέξη Ιωάννης (θείος). Γεννήθηκε το 1918 στο Μικρό Μοναστήρι Θεσσαλονίκης (1918-2018)

6)   Μπαβέλη Ιωάννου Μαρία - Μαραθούσα Χαλκιδικής


Ο Ιωάννης Μπαβέλης με την γυναίκα του Αλεξάνδρα και τα παιδιά τους από αριστερά, Ευάγγελο, Γεώργιο, Αναστασία, Ηλία, Εμμανουήλ και Δημήτριο

Η  οικογένεια των παππούληδων, όπως και άλλοι Σαρακατσάνοι ζούσαν την εποχή του Αλή Πασά στα βουνά της Πίνδου και ξεχείμαζαν είτε στα παράλια της Δ. Ελλάδας είτε στα παράλια του Αιγαίου. Όμως ο αιμοσταγής αυτός τύραννος δεν ήθελε «ούτε πουλί πετούμενο ελεύθερο» στο βιλαέτι του, πολύ δε μάλλον ανθρώπους ελεύθερους. Διαδραματίστηκαν πολλά προεπαναστατικά γεγονότα με το Σούλι τον Κατσαντώνη και άλλους Αρματωλούς και Κλέφτες και το «θηρίο» άρχισε γενική εκκαθάριση. Όποιος δεν προσκυνούσε ή τον «τελείωνε» ή έφευγε νύχτα όσο το δυνατόν μακρύτερα, με ότι μπορούσε να μετακινήσει από τον τόπο που εξουσίαζε ο Αλής.

Έτσι και οι δικοί μας  μετακινήθηκαν με τα κοπάδια τους «από νύχτα σε νύχτα» προς την Θεσσαλία και αργότερα προς την Μακεδονία, πολλές φορές χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα για να γλυτώσουν απ’ το «κυνηγητό». Να αναφέρουμε εδώ ότι ο Αλή Πασάς είχε επεκτείνει την κυριαρχία του μέσα στην Οθωμανική αυτοκρατορία πέραν του Ολύμπου. Φυσικά αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ξεσπάσει εμφύλιος μεταξύ Αλή και Σουλτάνου 1820-1822 και το κεφάλι του Αλή να πάει στην Πόλη με «κόκκινα γένεια» όπως προφήτεψε και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.


Ο Δημήτριος Ντέντας με τη γυναίκα του Ευαγγελία Μπαβέλη και τα παιδιά τους

Οι Μπαβελαίοι περίπου από το 1810

Ο Μπαβέλης Γιώργος παντρεύτηκε την Ηπειρώτισσα Αικατερίνη. Δύο  από τα παιδιά τους ήταν ο Γιαννάκος και ο Νάσος. Μετακινήθηκαν με τον διωγμό του Αλή  Πασά 1803-1818, προς Ανατολάς και αναζήτησαν λιβάδια για τη βοσκή των προβάτων στο Βέρμιο. Εκεί μαζί με τον γυιό του Γιαννάκου πήγαν να νοικιάσουν (κισλά) λιβάδι από τον τούρκο Μπέη, για να βόσκουν τα πρόβατα. Ο Μπέης αποκαλούσε τον νεαρό  Γιαννάκο «Γιαννακούλα» και από τότε αυτός και οι απόγονοί του φέρουν το επώνυμο αυτό (Μπαβέλης Ιωάννης του Αλέξη). Μερικά χρόνια ξεχείμαζαν στα παράλια της Θεσσαλίας και της Πιερίας και περί το 1826-27 ήρθαν για πρώτη φορά στην Κασσάνδρα. Τότε όλη η Χαλκιδική λεγόταν Κασσάνδρα, από την πάλαι κραταιά Κασσάνδρεια που έχτισε ο Κάσσανδρος στα ερείπεια της Αρχαίας Ποτείδαιας το 315 π.Χ.


Τα παιδιά του Αθανασίου Μπαβέλη και της Αικατερίνης Φαρμάκη - Αγια Παρασκευή Θεσσαλονίκης

Η Χερσόνησος της Κασσάνδρας μετά τον χαλασμό της 14/11/1821 έμεινε ακατοίκητη 5-6 χρόνια. Οι νέοι κάτοικοί της ήταν μερικοί από εκείνους που σώθηκαν από το χαλασμό της Κασσάνδρας απ’ τους Τούρκους και επέστρεψαν νομάδες Σαρακατσάνοι, διάφοροι κτηνοτρόφοι, μελισσάδες, ψαράδες, διάφοροι εργάτες γης και δάσους από άλλες περιοχές της Χαλκιδικής, αλλά και της Θεσσαλίας και των νησιών. Στο μεταξύ αναπτύχθηκαν τα μετόχια των μοναστηριών του Αγίου Όρους, που είχαν προνόμια απ’ τους Τούρκους και απασχολούσαν αρκετούς εργάτες. Όταν ήρθαν στην Κασσάνδρα ο Νάσος ήταν 11-12 ετών. Ένα από τα παιδιά του ο Χρήστος παντρεύτηκε την Κ. Κουτσοκώστα. Επίσης, γιος του ήταν ο Θεόδωρος Μπαβέλης και απόγονοί του βρίσκονται στο Βαφειοχώρι Κιλκίς.

Παραθέτω και τα ονόματα των συζύγων για συντομία. Τη γέννηση και τον τόπο που εγκαταστάθηκαν οι απόγονοί τους μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Πρέπει να αναφέρω, ότι μέχρι την μόνιμη εγκατάστασή τους συνέχιζαν την νομαδική ζωή, μετακινούμενοι από την Κασσάνδρα προς τα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας, Βέρμιο, Τζένα, Καϊμάκτσαλάν (Βόρρας), Γράμμο, Βίτσι και ξεχείμαζαν στην Κασσάνδρα (Χαλκιδική).


Ο Κωνσταντίνος Μαλογιάννης με τη γυναικα του Πανάγιω Μπαβέλη και τα παιδιά τους

Δυστυχώς οι απόγονοι έχουν μεγάλη διασπορά στον ευρύτερο χώρο της Β. Ελλάδας, οι πληροφορίες είναι λίγες και υπάρχει κίνδυνος παραλείψεων αλλά και λαθών, γι’ αυτό ζητούμε την κατανόηση των απογόνων και αναμένουμε την όποια διόρθωση, ή συμπλήρωση στον γενεαλογικό πίνακα, ώστε αυτός να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

        Σε περίπτωση που κάποιος-α θέλει να συνδράμει βοηθώντας ή/και διορθώνοντας να επικοινωνήσει με τον Γεώργιο Μπαβέλη (τηλ. 6972377175), η με τον Κωνσταντίνο Μαλογιάννη (τηλ. 6948100200). Η παροχή στοιχείων είναι πολύ χρήσιμη και επωφελής, γι’ αυτό εκ των προτέρων ευχαριστούμε.


Ο Ιωάννης Μπαβέλης με τη γυναίκα του Αλεξάνδρα

● ● 

ΤΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ : ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Α΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ - 1793 ΕΩΣ 1865
Ο ΓΕΝΑΡΧΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΒΕΛΗΣ


● ● 

Β΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ - 1865 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΘΜΗΣΗ (1 ΕΩΣ 6) ΤΗΣ Α΄ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΑΒΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ

1 - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΑΣΟΥ ΜΠΑΒΕΛΗ



● ● 



2 - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥ ΜΠΑΒΕΛΗ





● ● 



3 - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΠΑΒΕΛΗ




● ● 



4 - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ ΜΠΑΒΕΛΗ



● ● 



5 - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΠΑΒΕΛΗ


● ● 



6 - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΛΕΞΗ ΜΠΑΒΕΛΗ

● ● 


Ο Χρήστος Μπαβέλης με τα αδέρφια του Βασίλη και Γιώργο





Γεώργιος και Αικατερίνη Μπαβέλη