portraita

Μίλτος Αλαφροπάτης


Γεννήθηκε στα βουνά της Όθρυς του νομού Φθιώτιδος στο χωριό Λιμογάρδι (Ναρθάκιον). Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στο δασκαλοκάλυβο το καλοκαίρι, μιάς και είναι απο Σαρακατσάνους γονείς και όπως γνωρίζουμε οι Σαρακατσαναίοι μετακινούνταν απο τα χειμαδιά στα ορεινά την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Τα ακούσματά του ήταν πάντα η δημοτική μουσική, εφόσον ο πατέρας του ήταν λάτρης της μουσικής αυτής και στιχουργός σε διάφορα δημοτικά τραγούδια. Ο δε θείος του ήταν παραδοσιακός οργανοπαίχτης φλογέρας. Πρώτος ξάδερφος του πατέρα του είναι ο γνωστός Χρήστος Γαλάνης ένας απο τους καλύτερους δεξιοτέχνες της ποιμενικής φλογέρας.

Έχοντας σαν εφόδια αυτές τις παρακαταθήκες των δικών του ανθρώπων, σε ηλικία 12 ετών πρωτοτραγούδησε σ’ ένα τοπικό δημοτικό συγκρότημα των Αφών Τσαντζαλή σε γάμο. Έτσι άναψε και η πρώτη φλόγα για την δημοτική μουσική και το τραγούδι.

Πηγαίνοντας στο στρατό εντάχτηκε στο σώμα της μουσικής, όπου γνώρισε δύο αξιόλογους φίλους και συναδέλφους σήμερα, τον Παναγιώτη Πλαστήρα και τον Κώστα Μπάο. Σαν επαγγελματίας ασχολήθηκε το 1987 μέχρι σήμερα, με παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα ελεύθερου επαγγελματία.

Έχει συνεργαστεί με όλους τους καταξιωμένους συναδέλφους του όπως στα κλαρίνα με τους : Μάκη Μπέκο, Πάν. Πλακιά, Παν. Πλαστήρα, Γ. Μπαλατσό, Κώστα Μπάο, Πέτρο Λούκα Χαλκιά, κ.α. Ακόμη συνεργάστηκε με όλους τους συναδέλφους του τραγουδιστές : Φ. Πυργάκη, Γ. Γρίβα, Σ. Βότα, Λ. Παππά, Σ. Τσαλάγκα, Γ. Τζαμάρα, Α. Τσαούση, Α. Κυρίτση, Γ. Βελισσάρη, Γ. Μπέκιου, Κ. Νάκα, κ.α.

Έχει ηχογραφήσει τουλάχιστον 35 δίσκους με μεγαλύτερη επιτυχία ΄΄Έμπα γαμπρέ μου στο χορό΄΄.


Συνέντευξη του Μίλτου Αλαφροπάτη


Πέρα σε κείνο το βουνό