portraita

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τα Video που ακολουθούν είναι δημιουργίες της ιστοσελίδας, μετά από εκδρομές και επισκέψεις σε περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και με λήψεις κυρίως από drone και αεροφωτογραφίες. 



ΟΙ ΝΥΜΦΟΠΕΤΡΕΣ


Στο νομό Θεσσαλονίκης, ανάμεσα από τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, βρίσκονται οι Νυμφόπετρες, ένας σπάνιος γεωλογικός σχηματισμός χιλιάδων ετών, με εντυπωσιακούς βράχους, η ύπαρξη των οποίων έχει δημιουργήσει και πάρα πολλούς μύθους. Επιστημονικά πρόκειται για ένα γεωλογικό πάρκο που δημιουργήθηκε πριν από 1.000.000 χρόνια, όταν κυριαρχούσε μια τεράστια λίμνη με μεγάλες συγκεντρώσεις διαλυμένων πετρωμάτων  και η εξέλιξη τους μας ΄΄χάρισε΄΄ αυτό το θέαμα με βράχους από ανθρακικό ασβέστιο. Όμως εδώ και αιώνες, οι βράχοι αυτοί περιβάλλονται από θρύλους που έχει δημιουργήσει η τοπική λαική παράδοση. Σε κάθε περίπτωση, διαλέξτε όποια εκδοχή η όποιο μύθο θέλετε και επισκεφθείτε το μοναδικό αυτό μνημείο της φύσης !



ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΛΟΥΔΙΑ


Στα σύνορα των νομών Θεσσαλονίκης και Ημαθίας εκβάλει ο ποταμός Λουδίας σε ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της Ελλάδας, αυτό των δυτικών ακτών του Θερμαϊκού κόλπου. Πρόκειται για ένα σύστημα ποτάμιων εκβολών, ελών, λιμνοθαλασσών και αλυκών. Χάρη στη μεγάλη εναλλαγή οικολογικών συνθηκών που την χαρακτηρίζουν (από αγροτικές καλλιέργειες και λιβάδια ως αλατώδη εδάφη, λασποτόπια και αμμόλοφους), η περιοχή αποτελεί έναν ιδανικό βιότοπο για πολλά είδη άγριων ζώων και πουλιών. Χάρη στη μεγάλη οικολογική σημασία της, η περιοχή αυτή έχει ενταχθεί στο δίκτυο οικολογικών περιοχών της Ευρώπης Natura 2000. Παράλληλα προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ για τους υγρότοπους.



ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ 


Από το 1799 μέχρι το 1803 επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αφαιρέθηκαν και κλάπηκαν γλυπτά από τον Παρθενώνα, από τον Τόμας Μπρους, κόμη του Έλγιν και μεταφέρθηκαν στη Βρετανία το 1806. Εκλάπησαν 56 πλάκες από τη ζωηφόρο και 15 μετώπες, πολλά αγάλματα από τα αετώματα του Παρθενώνα. Τα πρώτα κιβώτια με τα γλυπτά φορτώθηκαν στον Πειραιά, τον Ιανουάριο του 1802. Οι θεοί των Ελλήνων ταξίδεψαν οριστικά τον Φεβρουάριο του 1803 με το πλοίο Braakel για τη σκοτεινή Γηραιά Αλβιώνα. Τα μάρμαρα πουλήθηκαν από τον Έλγιν το 1816 στη Βρετανική κυβέρνηση και αργότερα η κυβέρνηση τα δώρισε στο Βρετανικό Μουσείο. Σήμερα, τα γλυπτά του Παρθενώνα εκτίθενται σε ειδική πτέρυγα στο Βρετανικό Μουσείο και είναι η πολυπληθέστερη αίθoυσα, καθώς συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων των επισκεπτών, μέχρις ότου  οι Ελληνικοί αυτοί θησαυροί επιστρέψουν σπίτι τους.



Η ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΤΗ ΜΙΕΖΑ


Τόπος με παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι η Σχολή Αριστοτέλη, εκεί όπου ο φιλόσοφος της αρχαιότητας δίδαξε το μεγαλείο της κλασσικής Ελληνικής σκέψης στον Μέγα Αλέξανδρο, γιό του Βασιλέα της Μακεδονίας Φιλίππου Β΄. Η συνάντηση αυτών των δύο τεράστιων προσωπικοτήτων του αρχαίου κόσμου στο Nυμφαίο της Μίεζας έμελλε να επηρεάσει καθοριστικά το μέλλον της Ανθρωπότητας και ολόκληρου του παγκόσμιου Πολιτισμού. Η σχολή ιδρύθηκε στο Νυμφαίο (ιερό αφιερωμένο στις Νύμφες των νερών), στη θέση Ισβόρια κοντά στην πόλη Μίεζα. Εκεί παρέμεινε ο Μέγας Αλέξανδρος για 2 περίπου χρόνια, μεταξύ 343 και 340 π.Χ., ενώ μετά μετακομίζει στην Πέλλα. Η σχολή του Αριστοτέλη βρίσκεται στον οικισμό Κοπανός, κοντά στη Νάουσα, ενώ λίγο πιο πέρα υπάρχουν το αρχαίο θέατρο της Μίεζας και οι περίφημοι Μακεδονικοί Τάφοι της Κρίσεως και των Ανθεμίων.



ΠΑΠΙΓΚΟ ΖΑΓΟΡΙΟΥ


Το Πάπιγκο είναι χτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης δίπλα στο φαράγγι του Βίκου και εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου,.σε υψόμετρο 960 μ. Αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής και είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός. Διάσημο σημείο κοντά στον οικισμό είναι οι κολυμπήθρες, μεγάλες κοιλότητες που σχηματίζονται στη βραχώδη κοίτη του ρέματος του Ρογκόβου οι οποίες γεμίζουν νερό θυμίζοντας κολυμπήθρες. Στην όμορφη εικόνα του οικισμού συμβάλλει ο εντυπωσιακός σχηματισμός της Αστράκας (κορυφής της Τύμφης) με τους απόκρημνους βράχους της να υψώνονται εντυπωσιακά πάνω από τον οικισμό θυμίζοντας πύργους. Προς τις κορυφές της Τύμφης και τη Δρακόλιμνη ξεκινάει από το Πάπιγκο ορειβατική διαδρομή. 



 ΔΙΛΟΦΟ ΖΑΓΟΡΙΟΥ


Το Δίλοφο είναι ένα από τα πιο αυθεντικά παραδοσιακά χωριά του Δήμου Ζαγορίου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 900m στις πλαγιές της Τύμφης και είναι χαρακτηριστικό δείγμα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής, καθώς όλα τα κτίσματα είναι φτιαγμένα από τον τοπικό σχιστόλιθο και γι' αυτό τον λόγο το χωριό έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Στα αξιοθέατά του περιλαμβάνονται πέτρινες βρύσες, μικρά εκκλησάκια και αρχοντικά. Λιθόκτιστα καλντερίμια, που οδηγούνε στα 100 περίπου αρχοντικά, το μεσοχώρι, η κεντρική πλατεία του χωριού, που το χωρίζει σε Άνω και Κάτω Μαχαλά, με το επιβλητικό κτήριο της Αναγνωστοπούλειας Σχολής και τον υπεραιωνόβιο πλάτανο. Πιο πάνω δεσπόζει η Παναγία Κοιμήσεως Θεοτόκου, κτίσμα του 1850.



 ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟ


Ο Γράμμος είναι το τέταρτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδος μετά τον Όλυμπο, τον Σμόλικα και τον Βόρα, με την υψηλότερη κορυφή του την Τσούκα Πέτσικ να φτάνει σε υψόμετρο 2.520 μ. Άλλες κορυφές είναι το Περήφανο (2.444 μ.), το Διάσελο (2.393 μ.), οι Αρρένες (2.192 μ.) και η Μαύρη Πέτρα (2.169 μ.). Από τον Γράμμο πηγάζει ο Αλιάκμονας, ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδος. Στην κορυφογραμμή του Γράμμου στα σύνορα με την Αλβανία  βρίσκεται η λίμνη Γκιστόβα, η ψηλότερη και μεγαλύτερη σε έκταση αλπική λίμνη στην Ελλάδα με υψόμετρο 2.350 μ.όπου ζει ένα υδρόβιο είδος αλπικού τρίτωνα. Η λίμνη έχει βάθος από 3,5 μέχρι 5 μέτρα ανάλογα την εποχή και μέγιστη έκταση περίπου 7.000 τμ.


ΤΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

Στην κορυφή του Καϊμάκτσαλαν στα 2.524 μέτρα, την τρίτη ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των χιλιάδων Σέρβων στρατιωτών που έπεσαν νεκροί στην περιοχή, κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στον προαύλιο χώρο τα κολωνάκια είναι χτισμένα με οβίδες και για την περίφραξη του χρησιμοποιήθηκε αγκαθωτό συρματόπλεγμα, από αυτό που τοποθετούσαν οι Βούλγαροι στρατιώτες για να παρεμποδίσουν την προέλαση των Σέρβων, ενώ στο δάπεδο της εκκλησίας βρίσκονται κτισμένοι κάλυκες Αυστριακών πυροβόλων σε σχήμα σταυρού. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το μνημείο - οστεοφυλάκιο με οστά Σέρβων στρατιωτών που έπεσαν στη μαχη το 1916. 


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ

Οδοιπορικό στα λιβάδια του Βερμίου, στα μέρη που επί χρόνια ξεκαλοκαίριαζαν τσελιγκάτα Σαρακατσαναίων κυρίως της Θεσσαλίας. Καρατσαϊρι, Μπεημπουναρ, Σιαπκάρα και Φιντίνα. Στην παρέα μας και δύο ογδονταπεντάχρονοι γέροντες, συγκινημένοι που μετά από πολλά χρόνια ξαναγυρνούσαν στο μέρος που έζησαν, εκεί που ακόμα βρίσκονται τα ερείπια από τα κονάκια τους. Εδώ ήταν ο φούρνος, εκεί η βρύση, πιό πέρα το μπατζιό και να εκεί που τώρα βρίσκεται το δέντρο, εκεί ήταν το δασκαλοκάλυβο. Ζωντανές μνήμες βιωματικών Σαρακατσάνων, αλλά και μεγάλη συγκίνηση των απογόνων που συνδέονται έτσι με το παρελθόν και τιμούν τους προγόνους τους.


ΚΟΝΑΚΙΑ ΣΤΟ ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ


Στο Καιμάκτσαλαν στη θέση Σταυρός, λίγο πρίν το χιονοδρομικό κέντρο, στα 1.600 μέτρα,  βρίσκονται ακόμα όρθια αλλά μισοκατεστραμένα τα δύο καλύβια που κατασκευάστηκαν το 2009 από την τότε κοινή προσπάθεια των Συλλόγων Σαρακατσαναίων Κεντρικής Μακεδονίας. Ανεξίτηλες είναι οι αναμνήσεις από την ευχάριστη διαμονή πολλών οικογενειών σε ένα πανέμορφο τοπίο με οξυές, τα αξέχαστα βράδυα γύρω από τη φωτιά, τις εκδηλώσεις και τα γλέντια μέχρι το ξημέρωμα. Η περιοχή είναι ακόμα τοπος συνάντησης της παρέας του Καιμακτσαλαν και φίλων που ποτέ δεν σταμάτησαν να την επισκέπτονται όλες τις εποχές του χρόνου.  


ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΙΚΟΥ


Το φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του Ζαγορίου και σίγουρα από τα πιο εντυπωσιακά έργα της φύσης. Η πανοραμική θέα από την Αγία Παρασκευή και την Οξυά στο πέτρινο δάσος στο Μονοδέντρι είναι καθηλωτική. Εκπληκτικές λήψεις και εικόνες με επιβλητικούς γεωλογικούς σχηματισμούς σε τοπίο που συναρπάζει.