portraita

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Π.Μ.Σ: ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

Τίτλος Μεταπτυχιακής Διατριβής :
   .
ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ
 τα χαρακτηριστικά και η εξέλιξη του

Η ιστοσελίδα μας παρέλαβε ένα e-mail από την Κα Δήμητρα Μπαρού, η οποία εργάζεται ως φιλόλογος και η οποία παράλληλα παρακολούθησε  το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τίτλο ''Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας''. Στο πλαίσιο αυτό, προσπαθεί να εκπονήσει τη διπλωματική της εργασία με θέμα : Το γλωσσικό ιδίωμα των Σαρακατσάνων - τα χαρακτηριστικά και η εξέλιξη του.

Για το σκοπό αυτό ζήτησε την βοήθεια μας, έτσι ώστε το σχετικό ερωτηματολόγιο της έρευνας της, να γνωστοποιηθεί μέσω των ''Πορτραίτων Σαρακατσαναίων'' και να συμπληρωθεί από όσο το δυνατόν περισσότερους αναγνώστες. Η ανταπόκριση μας ασφαλώς ήταν άμεση και βέβαια, αισθανόμενοι την σημαντικότητα της έρευνας της, δημοσιοποιούμε το θέμα.

Το ερωτηματολόγιο έχει συνταχθεί και διανεμηθεί στο πλαίσιο της έρευνας « Το γλωσσικό ιδίωμα των Σαρακατσάνων - τα χαρακτηριστικά και η εξέλιξη του » και απώτερος στόχος είναι η συγκέντρωση και καταγραφή των ιδιαίτερων γνωρισμάτων της Σαρακατσάνικης λαλιάς, καθώς και της πορείας της στο ιστορικό διάβα του Ελληνικού έθνους.

Παρακαλούμε λοιπόν να ανταποκριθείτε κι εσείς και να συνδράμετε, έτσι ώστε να συμπληρωθεί ένας σημαντικός αριθμός ερωτηματολογίων. Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου διαρκεί 5 λεπτά και οι απαντήσεις μπορούν να είναι και ανώνυμες. Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τους σκοπούς της παραπάνω έρευνας.

Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα αποτελέσει μία αξιόλογη βάση δεδομένων για την έρευνα αυτή, τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι πολύ σημαντικά για όλους μας και ασφαλώς θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα μας.

Δηλώστε λοιπόν την πρόθεση σας, με την αναγραφή στην δεξιά στήλη του ονόματος σας και του e-mail σας, για να σας αποσταλλεί το ερωτηματολόγιο, να το συμπληρώσετε και να το επιστρέψετε στην Κα Μπαρού, στο e-mail : sivillared@gmail.com

Παράκληση, οι απαντήσεις να βασίζονται στη γνώση της παραδοσιακής Σαρακατσάνικης λαλιάς. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να ερωτηθουν ηλικιωμένοι βιωματικοί Σαρακατσάνοι (παππούδες η συγγενείς) οι οποίοι χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα τις λέξεις και φράσεις αυτές.

Σας ευχαριστούμε