.
ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ
ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΙ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΝΟΜΑΔΕΣ

ΘΩΜΑΣ Γ. ΚΑΛΟΔΗΜΟΣ
Από τη δεκαετία του '60, δειλά στην αρχή και εντονότερα όσο περνούσαν τα χρόνια, άρχισαν να ξεφυτρώνουν σ' ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα και όχι μόνο - σήμερα λογαριάζουμε και στη Βουλγαρία γύρω στους δέκα συλλόγους και μία Ομοσπονδία Συλλόγων - διάφοροι σύλλογοι Σαρακατσαναίων σε τοπικό επίπεδο από την Αθήνα ως τη Θεσσαλονίκη και από τα Γιάννενα ως την Αλεξανδρούπολη, ώστε να φτάσουμε τώρα να έχουμε στη χώρα μας γύρω στους σαράντα τοπικούς συλλόγους και μια Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.). Η οργάνωση των Σαρακατσαναίων σε τοπικούς συλλόγους αλλά και σε πανελλήνια κλίμακα διαμέσου της Ομοσπονδίας τους είχε ως αποτέλεσμα την επαναγνωριμία μεταξύ τους, την εμπέδωση της αυτοπεποίθησης τους και το ενδιαφέρον τους να γνωρίσουν καλύτερα το σινάφι τους, αλλά και να το παρουσιάσουν στους συμπατριώτες τους στις πραγματικές διαστάσεις του, γιατί υπήρχε αλλά και υπάρχει μεγάλη ασάφεια και σύγχυση στην κοινή γνώμη για την ταυτότητα, των Σαρακατσαναίων και την ιδιαιτερότητα τους σε σχέση με τις άλλες νομαδικές φάρες της πατρίδας μας: τους Βλάχους, τους Αρβανιτοβλάχους και τους Νομαδίζοντες Χωρικούς. Με τα διάφορα επιστημονικά συνέδρια και τα τοπικά και Πανελλήνια Ανταμώματα που γίνονται από τους τοπικούς συλλόγους και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων αρχίζει να διαγράφεται η εικόνα των Σαρακατσαναίων και να γίνεται γνωστός ο πολιτισμός τους και η προσφορά τους.
Λαμία, Μάιος 2006
Θωμάς Γ. Καλοδήμος

Ο Θωμάς Γ. Καλοδήμος γεννήθηκε το 1938 στη στάνη Σαρακίνα, γύρω στα πέντε χιλιόμετρα έξω και ανατολικά της Στυλίδας, όπου ξεχειμώνιαζαν οι Επισκοπαίοι, οι Καλοδημαίοι, οι Κατσαραίοι, οι Κουτραίοι, οι Μπελτεγραίοι, οι Μπικαίοι, οι Τζουβαραίοι, οι Τσακλαίοι και οι Χρισιοδουλαίοι. Μετά το 1946 εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη Στυλίδα.
Τα παιδικά του και τα εφηβικά του χρόνια τα έζησε στη συνιδιοκτήτη από το 1924 στάνη Δρύστελα στα Βουνά της Γούρας (Όθρυος), ένα λιβάδι γύρω στα είκοσι χιλιάδες στρέμματα με γύρω στα πέντε χιλιάδες γιδοπρόβατα και διακόσια άλογα περίπου, όπου ξεκαλοκαίριαζαν ως τη δεκαετία του 1960 οι Γεωργουσαίοι, οι Επισκοπαίοι, οι Ζωγακαίοι, οι Καλοδημαίοι, οι Καπου-λαίοι, οι Κατσαραίοι, οι Κουτραίοι, οι Μακραίοι, οι Μπεκαραίοι, οι Μπελτεγραίοι, οι Μπικαίοι, οι Σουφλεραίοι, οι Τζουβαραίοι, οι Τζουναίοι, οι Τσαγιανναίοι, οι Τσαλαγκαίοι, οι Τσαραίοι, οι Τεμπλαλεξαίοι, οι Σκαμαγκουλαίοι και οι Χρισιοδουλαίοι, μια μεγάλη στάνη Σαρακατσαναίων με εξήντα περίπου οικογένειες και τριακόσιους περίπου κατοίκους. Σήμερα ως συνταξιούχος φιλόλογος καθηγητής ζει στη Λαμία.
Ως φιλόλογος καθηγητής υπηρέτησε στο Γυμνάσιο Πολύδροσου Παρνασσίδας, στο τότε Α' Γυμνάσιο Αρρένων Λαμίας, στο Πρότυπο Γυμνάσιο Λαμίας και ως Γυμνασιάρχης στο Γυμνάσιο Παραλίας Ραχών Στυλίδας και στο Β' Γυμνάσιο Λαμίας και τέλος ως Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων στο Νομό Φθιώτιδας.
Αρθρογραφεί σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες και ασχολείται με τη Λαογραφία, τη Νεότερη Ιστορία, τον Όμηρο και ειδικότερα με τους σιναφίτες του Σαρακατσαναίους.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Φθιώτιδας, ενώ για πολλά χρόνια διετέλεσε γραμματέας αλλά και πρόεδρος. Επίσης υπήρξε ιδρυτικό μέλος και ειδικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων και φιλολογικός σύμβουλος στη Καλλιτεχνική Επιτροπή για την ανέγερση του ανδριάντα του πρωτοκλέφτη Σαρακατσάνου ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ στα Γιάννενα το 1987. Σήμερα είναι πρόεδρος του Τμήματος Σαρακατσάνικων Μελετών του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Νομού Φθιώτιδας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από τα έργα του που έχουν σχέση με τους Σαρακατσαναίους:
1. Ο γάμος των Σαρακατσαναίων στη Φθιώτιδα. Ήθη, έθιμα, τραγούδια (Ανάτυπο από τον Α' τόμο οι ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ της Π.Ο.Σ.Σ.), Θεσσαλονίκη 1984, σσ. 36 κ.ε.
2. Οι Σαρακατσαναίοι και οι άλλες νομαδικές φάρες, Λαμία 1996.
3. Τα Τσαμόιπουλα, στο περιοδικό "Φθιωτικός Λόγος" του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, τόμος 10ος, Λαμία 1996, σσ. 65 κ.ε., και τόμος 16 - 170ος, Λαμία 2001, σσ. 112 κ.ε.
4. Το τραγούδι του Σουφ (Γιουσούφ) Αράπη, στο περιοδικό "Έκφραση" του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Φθιώτιδας, τόμος 12ος, Λαμία 2001, σσ. 92 κ.ε.
5. Η προέλευση του ονόματος των Σαρακατσαναίων, στο περιοδικό "ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ" της Εταιρίας Σαρακατσάνικων Μελετών, τόμος 1ος, Λαμία 2003, σσ. 18 κ.ε.
6. Η πρώτη έγγειος ιδιοκτησία των Σαρακατσαναίων στα Βουνά της Γούρας (Όθρυοςι. απαρχή της απονομαδοποίησής τους, στο περιοδικό "ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ" της Εταιρίας Σαρακατσάνικων Μελετών, τόμος 2ος, Λαμία 2005, σσ. 17 κ.ε.
7. Χριστουγεννιάτικα έθιμα των Σαρακατσαναίων, στο περιοδικό "ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΟΙ ΛΟΓΟΣ" του Τμήματος Σαρακατσάνικων Μελετών* του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Φθιώτιδας, τόμος 3ος, Λαμία 2005 - 2006, σ.σ. 9 κ.ε., κ.ά.