Παραδίνοντας στο αναγνωστικό κοινό το βιβλίο αυτό, αισθάνομαι ευτυχής, γιατί πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμο σε όσους νιώθουν ότι δεν έπαψαν να είναι Σαρακατσαναίοι, σ' αυτούς που αισθάνονται την ανάγκη ή έχουν την περιέργεια και το ενδιαφέρον να γνωρίσουν ποιοι είναι οι Σαρακατσαναίοι και, τέλος, σε όποιον ε-πιστήμονα ενδιαφέρεται να μελετήσει και να βρει χρήσιμα στοιχεία για τον Παραδοσιακό βίο των Σαρακατσαναίων, αλλά και για τους Σαρακατσαναίους του «σήμερα».
Πιστεύω ακόμα πως θα αποτελέσει πολύτιμη πηγή για τους μεταγενέστερους ερευνητές, γιατί τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο είναι καρπός πολύχρονης και κοπιαστικής έρευνας, το υλικό της οποίας αντλήθηκε από τις αστείρευτες πηγές της ζωντανής λαϊκής παράδοσης, τους ίδιους τους Σαρακατσαναίους δηλαδή, που έζησαν ή ζουν ακόμα στη στάνη, και τεκμηριώθηκε από τα υπάρχοντα σχετικά συγ γράμματα.
Το βιβλίο τιτλοφορείται «Ζωή και Παράδοση των Σαρακατσαναίων», γιατί στις σελίδες του ξεδιπλώνονται — συνδεδεμένες με δυσεύρετο φωτογραφικό υλικό - όλες οι πτυχές της ζωής των Σαρακατσαναίων και περιγράφονται όλα τα στοιχεία της πλούσιας παράδοσης τους με αναφορά και σε ιστορικά στοιχεία.
Νιώθοντας, με την έκδοση του, μια ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί ένα παλιό μου όνειρο γίνεται πραγματικότητα, αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω όλους εκείνους που με κάθε τρόπο με βοήθησαν να το γράψω.
Και πρώτα ευχαριστώ όλους τους πληροφορητές, Σαρακατσαναίους και Σαρακατσάνες, που με προθυμία και καλοσύνη «ανασκάλεψαν» τη μνήμη τους, για να μου προσφέρουν πολύτιμο υλικό ή μου έδωσαν παλιές οικογενειακές τους φωτογραφίες και λαογραφικά αντικείμενα για φωτογράφηση.
Ευχαριστώ επίσης την Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου και τους άλλους Σαρακατσάνικους Συλλόγους, για τα στοιχεία και τις φωτογραφίες που μου παραχώρησαν.
Ευχαριστίες οφείλω επίσης στον κ. Άγγελο Κίτσιο, δικηγόρο από το Μονοδέντρι Ζαγορίου, για την αποστολή σπάνιων φωτογραφιών από το αρχείο της Ρι-ζαρείου, όπως και στους κ.κ. Γιώργο Κουμπή και Νίκο Μυριούνη, που ευγενικά μου διέθεσαν αξιόλογα ντοκουμέντα για την ιστορία των Κουμπαίων.
Τέλος, ιδιαίτερα πρέπει να ευχαριστήσω και τον κ. Μηνά Αλεξιάδη, επίκουρο καθηγητή της Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τις οδηγίες του στη διάρθρωση και δομή της ύλης, καθώς και τον κ. Αντώνη Σκεύα, καθηγητή της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που είχε την καλοσύνη να προλογίσει το βιβλίο μου.
Αν το βιβλίο μου αυτό αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα και χρήσιμη λαογραφική πηγή τόσο για το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, όσο και για τους μεταγενέστερους επιστήμονες ερευνητές που θα ασχοληθούν με τους Σαρακατσαναίους, τότε θα έχει εκπληρώσει τους στόχους του.
Ιωάννινα, Μάρτιος 1990
Ευριπίδης Π. Μακρής
Στο Ριζοβούνι της Πρέβεζας γεννήθηκε ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου, αλλ' από πέντε χρονών έζησε οτο Κουκούλι Ζαγορίου, όπου έβγαλε και το Δημοτικό.
Ανεξίτηλα έμειναν στη μνήμη του βιώματα της παιδικής και νεανικής του ηλικίας από την νομαδική ζωή των Σαρακατσαναίων.
Τελείωσε το Γυμνάσιο Ηγοί'μενίτσας και το 1961 πήρε με άριστα το πτυχίο του δασκάλου από τη Ζ(οσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία.
Μετεκπαιδεύτηκε (1971-73) στο Μαράολειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης και έκαμε μεταπτυχιακέ; irrov.V: στην Παιδαγωγική - Κοινωνιολογία με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. (1974 -77) στο Πανεπιστήμιο του Duisburg.
'Ελαβε μέρος σε σεμινάρια του Ινστιτούτου ALFA στο Πανεπιστήμιο του Ncuss (1978-79) σε θέματα Διδακτικής για αλλοδαπούς μαθητές και δίδαξε σε ελληνόγλωσσα τμήματα γερμανικών σχολείων.
Υπηρέτησε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως δάσκαλος, διευθυντής και Σχολικός Σύμβουλος.
Έλαβε μέρος σε πολλά συνέδρια και ημερίδες ως εισηγητής θεμάτων Παιδαγωγικής και Λαογραφίας, με την οποία ασχολείται με ιδιαίτερο ζήλο. και τιμήθηκε με έπαινο από την Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία. Είναι μέλος της ΔΟΑΤ (Διεθνής Οργάνωση Λαϊκής Τέχνης).
Ως Πρόεδρος της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου (1983-89) υπήρξε ο ιδρυτής του λαογραφικού περιοδικού "Σαρακατσαναίοι", που εκδίδεται στα Γιάννινα από το 1984.
Μιλάει Γερμανικά και έγραψε αρκετά βιβλία και άρθρα ποικίλου περιεχομένου.
Έργα του:
• Γραμματική της απλής καθαρεύουσας. Αθήνα 1973
• 100 Σχολικά Τραγούδια (συλλογή), Αθήνα 1973
• Τα Χριστιανόπουλα (Προσει^ές-Απολυτίκια-Θ. Λειτουργία), Αθήνα 1974
• Η Εκπαίδευση των Ελληνόπουλων στη Γερμανία, Wuppertal 1982
• Ζωή και Παράδοση των Σαρακατσαναίων, Ιωάννινα 1990. Α' έκδ. (Έπαινος Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας)
• Κατσαντώνης, ο σταυραετός των Τζουμέρκων και των Αγράφων, Εκδ. ΠΟΣΣ, Θεσσαλονίκη 1991
• Γραμματική της Νεοελληνικής γλώσσας, Εκδ. Κορφή, Αθήνα 1993
• Ωδική Ανθολογία, Εκδ. Κορφή, Αθήνα 1994
• Το όνειρο της Λευτεριάς (διήγημα). Εκδ. ΠΟΣΣ (Ηχώ των Σαρ/ναίων), Λάρισα 1995
• Τα Ζαγοροχώρια, Ιωάννινα 1996
• Πολλά άρθρα, μελέτες και κριτικές του έχοΐ'ν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες.