portraita

.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥΟ Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Έβρου,μετά από πολύμηνες προσπάθειες συγκέντρωσης υλικού, κατόρθωσε να έχει μια αξιοζήλευτη συλλογή με αυθεντικό υλικό της Σαρακατσάνικης παράδοσης, όπως στολές γυναικείες, ανδρικές (σιγκούνια, φουσταννέλες), κάπες, κοντόκαπες, παναούλες, ποδιές, τσουράπια,τροβάδες, δισάκια, χαράρια, γκιούμια, κακάβια, κουδούνια, λανάρια, τσιατούρα, βελέντζες, φλάμπουρες, τζαμάρες, κλειδοπίνακα, τσ'κάλια, σαραμανίτσες, κλίτσες, υλικά αργαλειού, ρόκες, αδράχτια, πανωφόρια γυναικεία, τάβλες, κ'λουροτροβάδες και άλλα πολλά, καθώς και πάρα πολλές παλιές φωτογραφίες (1900-1940). 


Η προσπάθεια συνεχίζεται ακόμη και θα εξακολουθήσει να συνεχίζεται αφού και υλικό υπάρχει σε σπίτια Σαρακατσάνων, που φθείρεται με το πέρασμα του χρόνου, αλλά και αφού είναι αξιέπαινη η φιλοτιμία με την οποία οι Σαρακατσάνες κυρίως αλλά και οι Σαρακατσάνοι της περιοχής μας προσφέρουν στο Σύλλογό τους, υλικό που φύλλαγαν στα σπίτια τους,προκειμένου να εκτεθεί στη δημόσια θέα.
Μετά από όλη αυτή την προσπάθεια και αφού το υλικό,που συγκεντρώθηκε εκτιμήθηκε ως αρκετό κατ'αρχήν, έγιναν σειρά ενεργειών για παραχώρηση χώρου (κατ'αρχήν οικήματος) από το Δήμο Αλεξανδρούπολης, ούτως ώστε να γίνει έκθεση αυτού. Η παραχώρηση οικοπέδου 200 τ.μ. μετά οικήματος 80 τ.μ. στον οικισμό Αισύμη του Δήμου Αλεξανδρούπολης ήταν γεγονός και έτσι ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Έβρου διέθετε πλέον εκτός από τον ιδιόκτητο χώρο των 120 τ.μ. (γραφεία-εντευκτήριο-σχολή χορού κ.λ.π.) στην Αλεξανδρούπολη (Κομνηνών 50) και το οικόπεδο με το οίκημα στην Αισύμη...χάριν της κατανόησης του έργου και της προσπάθειας που καταβάλλεται και της δουλειάς που γίνεται στο Σύλλογο, από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και το Δήμαρχο με το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Σε πρώτο χρόνο έγιναν εργασίες συντήρησης του οικήματος και ήδη από 12 Αυγούστου 2005,λειτούργησε κατ'αρχήν ως "ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ Ν. ΕΒΡΟΥ", με έκθεση μέρους του υλικού στα 80 τ.μ. αυτού. Ταυτόχρονα συντάχτηκε,υποβλήθηκε και εγκρίθηκε η μελέτη από το Ευρωπαικό πρόγραμμα LEADER+ ύψους 210.000 Ευρώ,για την κατασκευή και 2ου ορόφου στο χώρο και διαμόρφωση του υφισταμένου,ώστε στα 235 τ.μ. πλέον που προβλέφθηκαν να γίνουν να φιλοξενηθείται όλο το υλικό σε ένα πλήρως και άρτια οργανωμένο χώρο έκθεσης και προβολής της Σαρακατσάνικης παράδοσης, με όλα τα σύγχρονα μέσα(οπτικοακουστικά κ.λ.π.).
Tην Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 5:00 μ.μ πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια του «ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ» Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο «ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΣ» Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε , κύριος Σουφλιάς Γεώργιος, ο οποίος ήλθε ειδικά για τα εγκαίνια. Πλήθος κόσμου , Σαρακατσάνοι , από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και από την Βουλγαρία, τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή των εγκαινίων και τον «Σαρακατσάνο» , τραγουδώντας χαρακτηριστικά παραδοσιακά Σαρακατσάνικα Τραγούδια , τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά την διάρκεια των εγκαινίων και την αποχώρηση του.
Επίσημοι, από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ Άνθιμο , που τέλεσε και τον Αγιασμό, Νομάρχη, Γ.Γ Περιφέρειας , βουλευτές, Στρατιωτικές Αρχές, Πρόεδρο ΝΑΡΕ , Δήμαρχοι, Πρύτανη του Δ.Π.Θ , Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, διάφοροι πολιτευτές, αλλά και πολλοί επώνυμοι Σαρακατσάνοι και φίλοι, Αισυμιώτες αλλά και από άλλες περιοχές παρευρέθηκαν και τίμησαν την προσπάθεια του Συλλόγου. Ευχαριστούμε θερμά όσους συνέβαλλαν είτε προσφέροντας υλικά είτε με οποιονδήποτε τρόπο στην επίτευξη αυτού (προηγούμενα Δ.Σ. και προέδρους,αλλά και κάθε Σαρακατσάνο και Σαρακατσάνα,ως επίσης Δήμαρχο και Δημοτική Αρχή Αλεξανδρούπολης και κάθε έναν που πίστεψε σ'αυτή την προσπάθεια).